Hűti a kamatcsökkentési várakozásokat a jegybank

Nagy Márton MNB Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
Túlzóak a kamatcsökkentési ciklus aljával kapcsolatos piaci várakozások, a jegybank ezt enyhíteni akarja - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy háttérbeszélgetésen. Kora reggel még a 312 forintért adták az eurót Nagy Márton nyilatkozata után már a 310-es szinten volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban nyilvánosságra került várakozásokról szólva Nagy Márton jelezte:

a piac túlszaladt, a túlzó kamatvárakozásokat a jegybank szeretné letörni.

Az MNB nem az elérhető legalacsonyabb kamatszintet kívánja elérni, hanem azt, amely a a policy horizonton (a vizsgálati időszakra vonatkozóan, amely előre 2 évet ölel fel) végig fenntartható, mivel a jegybanknak nek célja csapkodni a kamatokkal, esetlegesen gyors kamatemelésekre kényszerülni – hangsúlyozta Nagy Márton.

Az MNB nem az elérhető legalacsonyabb kamatszintet akarja, hanem azt, amely a következő 2 évben fenntartható Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A következő lépéseket illetően a fő kérdés most az, hogy a márciusban indult kamatcsökkentési ciklusban lesz-e harmadik lépés (a márciusi és áprilisi 15 bázispont után), illetve esetleg lesz-e még negyedik is. A kamatcsökkentési lépéseket illetően a mérték (15) változtatását Nagy márton nem tartaná indokoltnak.

A fiskális politikán a sor

Kérdésre válaszolva Nagy Márton ismét megerősítette, hogy

árfolyamcél nincs.

A gazdaság élénkülését a jegybanki és egyre inkább a kormányzati intézkedések támogatják, a fiskális politika átveszi az ösztönző szerepet - mondta Nagy Márton. A monetáris politika sok mindent megtett a gazdaság élénkítésére. A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő 2,4 százalékra megemelt hiánycél nagyon fontos, ennek gazdasági ösztönző hatása nem elhanyagolható - tette hozzá. Ha a költségvetési politika lazább, akkor a monetáris politikának nem kell olyan lazának lenni - jegyezte meg a jegybank alelnök.

Jön a Bubor-program

Az alapkamat alakulásával összefüggő üzenetek mellett az alelnök beszélt a Bubor-programról (Bubor - Budapesti Bankközi Kamat), amely

május 2.-án indul.

Egyelőre kötelező árjegyzés lesz 1 és 3 hónapos határidőre. Az első szakasz szeptemberig tart. Ebben az időben a limiteket a jegybank gyűjti, a programban 12 bank vesz részt.

Amennyiben ebben a szakaszban (szeptemberig) a forgalom és volatilitás nem éri el azt a szintet, amit a jegybank látni szeretne, kötelezővé teszik a bankok számára az üzletkötést (nem csak árat lesznek kötelesek jegyezni).

A lépés indoklásaként Nagy Márton elmondta, hogy a Bubor a legfontosabb referenciakamat, de a piac gyakorlatilag nem létezik. Ezen kívánnak változtatni.