A bankok elveszíthetik az önkormányzatokat

Varga Mihály előad Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2015. október 14. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) nemzetközi konferenciáján a budapesti Corinthia szállóban 2015. október 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Mihály azt mondta, a kormány már dolgozik rajta, hogy a jövőben minden önkormányzatnak a Magyar Államkincstárnál kelljen vezetnie a főszámláját, az állami támogatások és normatívák ide érkezzenek. Az önkormányzati intézmények és cégek jövőbeli számlavezetése még kérdéses. Varga Mihály szerint az Államkincstár példát mutat a közpénzek hatékony, takarékos elköltésében.
Vágólapra másolva!

A kormány szeretné, ha a következő hónapokban az önkormányzatok számlavezetése is a Magyar Államkincstárhoz kerülne - jelentette be varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 28-án, csütörtökön, a Magyar Államkincstár fennállásának 20. évfordulóján tartott nemzetközi konferencián.

A kormány már dolgozik az ügyön

Megjegyezte, hogy az ehhez szükséges feltételek kialakítása folyamatban van. A kormány hamarosan megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy

az önkormányzat főszabályként fő számláját a kincstárnál vezesse,

az önkormányzatoknak adott állami támogatásokat, normatívákat a kincstári számlára utalják. További kérdést vet fel az önkormányzatokhoz tartozó vállalkozások, intézmények számlavezetésének helye - jelezte.

Az emberek finanszírozzák az adósságot

Varga Mihály fontos feladatnak nevezte, hogy a lakosság állampapírba fektesse a megtakarításait, ennek érdekében országszerte 77 forgalmazási helyen lehet állampapírt venni. Míg

öt éve a magyar államadósság 4-5 százalékát finanszírozta a lakosság, jelenleg 15 százalékát finanszírozza

közvetlen állampapír-vásárlással - mutatott rá. A kincstár közreműködésével lehetett a lakosság nagyobb szerepvállalásával kedvezőbbé tenni az adósságfinanszírozást - állapította meg.

A közpénzek hatékony elköltője

Jelentősen bővült a Magyar Államkincstár szerepe a megalapítása óta eltelt húsz évben, emelkedett a rendszerben szereplő intézmények, szervezetek száma - mondta Varga Mihály. Kiemelte: a kincstár kezeli a teljes magyar pénzforgalom mintegy 25 százalékát. Két évtizede kiépült Magyarországon az az intézmény, amely

a közpénzek hatékony, takarékos elköltésében mutat példát valamennyi más intézmény számára

- mondta. A magyar államigazgatáson belül az államkincstár elismert helyet vívott ki magának, tette hozzá.

Varga Mihály szerint az Államkincstár példaként áll minden állami intézmény előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Modern kincstár

A magyar államigazgatáson belül az államkincstár elismert helyet vívott ki magának, tette hozzá. Kitért arra, hogy a kincstár számos feladata mellett ellátja a terület és településfejlesztési operatív program közreműködő szervezetének feladatát, és a kormányzati döntéshozatalhoz nyújtott támogatása is erősödött.

Az intézmény stratégiájának középpontjában a modern kincstár megvalósítása áll, ami

magában foglalja az ügyfélorientált működési rendszerré és kormányzati szolgáltató-információ központtá válását

is. A célok eléréséhez további fejlesztések szükségesek, a szervezeti keretek, vagy az informatikai rendszerek átalakítására - mondta.