224 Facebook-felhasználóról kértek adatokat a magyar hatóságok

FACEBOOK
A big logo created from pictures of Facebook users worldwide is pictured in the company's Data Center, its first outside the US on November 7, 2013 in Lulea, in Swedish Lapland. The company began construction on the facility in October 2011 and went live on June 12, 2013 and are 100% run on hydro power. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Egyre többször kérnek adatokat a Facebooktól a magyar hatóságok, idén a közösségi oldal 67 személy adatait adta ki állami szerveknek, akik akár a levelezésükbe is betekinthettek.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év második felében 178 alkalommal kértek adatokat a magyar hatóságok a Facebooktól, összesen 224 felhasználó adataira voltak kíváncsiak - közölte a közösségi oldal az átláthatósági jelentésben, amit a Hvg.hu idézett.

Egyre kíváncsibbak a hatóságok

A Facebook 67 esetben találta jogosnak a magyar állami szervek kérését, és részben vagy egészben átadta nekik a felhasználó adatait. Ilyenkor kiadhatta akár az illető tartózkodási helyét rögzítő IP-címet, de

akár az általa küldött és fogadott üzeneteket is.

A magyar hatóságok két évvel korábban még csak 24 felhasználóról kértek adatokat, de minden évben több és több adatigénylést nyújtottak be. Ez nemcsak a magyar kormányra jellemző, más államok is egyre gyakrabban szeretnének belesni különböző személyek Facebook-fiókjába.

A legnagyobb adatigénylő az amerikai kormány,

ők 26 579 facebookozóról kértek adatot, ráadásul az ő kéréseiket 80 százalékos arányban találja jogosnak a Facebook.