Betiltják az Ubert Magyarországon

taxisdemonstráció
Budapest, 2016. április 26. A taxis szervezetek demonstrációjának résztvevői gyülekeznek a budapesti Hősök terén 2016. április 26-án. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon autóznak a Széchenyi István térig. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az engedély nélkül taxizóktól elvennék a jogsit, az applikációkat pedig betiltanák. Ezt jelentette be az államtitkár. 
Vágólapra másolva!

Az engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Fónagy János államtitkár bejelentette, hogy a javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár,

A héten tüntettek a taxisok az Uber ellen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, annak három évre is levehetnék a rendszámát.

Be is tiltják

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére.

A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

Uber: Ez alkotmányellenes

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője szerint munkahelyeket tesz tönkre és nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal felhasználó érdekeit a kormány javaslata. Fekete Zoltán szerint Magyarországon 1200 autós használja az Uber platformját, aki rendelkezik személyszállítói engedéllyel, befizeti az adókat, és minden egyes utat követően számlát ad az utasnak.

Az eddigi hírek alapján úgy látják, hogy a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is, emiatt minél előbb szeretnék megismerni a tervezett változások pontos részleteit. Addig is Uber folytatja működését Budapesten, és változatlanul kiáll minden egyes autós partnere mellett - mondta az Uber magyarországi vezetője.