Lassult a lakásárak emelkedése

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A hazai lakáspiacon folyamatosan emelkednek az árak 2014 második negyedéve óta, a drágulás üteme ugyanakkor jelentősen csökkent 2015 negyedik negyedévére, derült ki az FHB legújabb lakásárindex-kiadványából.
Vágólapra másolva!

Tavaly az első három hónapban több mint 7 százalékos áremelkedés volt, a második negyedévben 3,9 százalékos, a harmadik negyedévben 4,2 százalékos,

az év utolsó három hónapjában pedig csak 0,7 százalékkal növekedtek az árak.

A 2015. utolsó negyedévi drágulás a válság vége óta regisztrált legkisebb növekedést jelenti.

Több mint negyedével nőttek az árak

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt több mint másfél évben – 2014 áprilisától 2015 végéig – a lakóingatlanok nominálisan és reálértelemben is

körülbelül 28 százalékkal drágultak.

Az FHB lakásárindex-értéke tavaly a negyedik negyedévben 197,6-ra emelkedett a harmadik negyedévi 196,16-ról.

Az építési engedélyek száma jelentősen nőtt tavaly, összesen 12 515-öt adtak ki, ami 30 százalékos bővülést jelentett, és csaknem háromezerrel haladta meg az előző évben regisztráltat. A kiadvány szerint ugyanakkor az engedélyek száma továbbra is alacsony volt a válság előttihez képest.

Még mindig kevés építési engedélyt adnak ki Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szakértők erre az évre a korábbinál nagyobb emelkedést várnak. Az áfacsökkentés és családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítésének hatására már az év eleje óta eltelt pár hónapban jelentős beruházásokat jelentettek be a fejlesztők, és ez várhatóan folytatódni fog.