Ingyenföldet osztanak Oroszországban

Putyin
Russian President Vladimir Putin gives a press conference with French President at the Kremlin in Moscow on November 26, 2015. French President Francois Hollande is leading a diplomatic campaign to form a broad coalition against the Islamic State jihadists following the attacks in Paris, though his efforts are currently being hindered by a bitter standoff between Russia and Turkey over the shooting down of a Russian military plane. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / AFP / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Oroszországban öt évre bárki ingyen kaphat egy hektár földet a keleti végeken. Az öt év lejárta után a földért fizetni kell. 2017. február 1-től csak helyi lakosok kaphatnak földet.
Vágólapra másolva!

Oroszországban megkezdődhet a "távol-keleti hektárok" ingyenes kiosztása, miután megjelent a hivatalos jogi portálon a Vlagyimir Putyin elnök által aláírt törvény, amelynek értelmében ingyenesen használhatnak egy-egy hektárnyi földterületet orosz állampolgárok az ország Távol-keleti Szövetségi Körzetében.

Öt évig ingyenes

A birtokok Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), valamint a kamcsatkai, a tengermelléki, a habarovszki, az amuri, a magadáni és a szahalini térségben, a Zsidó Autonóm Területen és a Csukcs Autonóm Területen oszthatók ki. A földterületek öt évig hasznosíthatók ellenszolgáltatás nélkül.

Az időszak lejárta után a birtok bérbe vagy tulajdonba vehető.

Az erdőalaphoz tartozó földek csak 15 évi hasznosítás és átminősítés után vehetők tulajdonba.

Folyamatosan parcelláznak

A "távol-keleti" hektárokat fokozatosan kezdik el kiosztani. Június 1-jétől a Távol-keleti Szövetségi Körzet érintett területeinek csak egy-egy városa körül kezdik el kiparcellázni, de október 1-jétől már mindenhol. 2017. február 1-jétől csak az érintett területek lakosai juthatnak majd birtokhoz.
A törvényt az állami duma április 22-én, a szövetségi tanács pedig 27-én szavazta meg.