Jöhet a telekhiány

eladó telek
Sávoly, 2012. november 22. Eladó felirat egy sávolyi telek kerítésén 2012. november 22-én. Online árverésen próbálják meg értékesíteni a tervezett MotoGP-pálya 200 hektáros területét, amely a faluhoz tartozik. Az elakadt Balatonring beruházás 2009 júliusában indult és a tervek szerint 2010 tavaszán lett volna az első futam. Az árverés december 12-ig tart, az induló licit 1,5 milliárd forint. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A budapesti ingatlanárak drágulása miatt 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt a kereslet az agglomerációban lévő ingatlanok, építési telkek iránt a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők körében - ez derült ki a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat adataiból.
Vágólapra másolva!

Az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 kilométeres távolságon belüli települések a legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb az érdeklődés

Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin

található építési telkek iránt - közölték.

A televásárlást megtakarításaikból fedezik a vevők Forrás: MTI/Varga György

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg négyzetméterenként 8000-15 000 forint között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin négyzetméterenként 15 000-20 000 forintos áron, Pilisvörösváron már négyzetméterenként 8 000-12 000 forintért is találhatnak építési telket az érdeklődők.

A telket nem lehet csokra venni

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a csok igénybevételével szándékozik vásárolni. Mivel a kedvezményt telekvásárlásra nem lehet fordítani, a csok-igénylők meglehetősen árérzékenyek, így 10 millió forint alatti - leginkább 3-5 millió forint közötti - összegért megvásárolható, 600-800 négyzetméteres építési telkek keresettebbek körükben.

A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

A City Cartel szakértői szerint az agglomerációs ingatlanpiacon rövid távon az építési telkek drágulására, egyes területeken - a megnövekedett kereslet miatt - a hiányára is fel kell készülni.