Siralmas kamatok, viszik a bankok a pénzünket

Ferenczi Barnabás pénz forint infláció HASZNÁLATI TÁRGY  Budapest, 2009. május 7.
Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank készpénz logisztikai igazgatója új fém kétszázasokat mutat a jegybank logisztikai központjában. Az új érme átmérője
Közel 1 százalékos inflációt vár 2015-re az MNB
Vágólapra másolva!
Alig érdemes a bankokban tartani a pénzünket, az adó és az infláció többet visz el a pénz értékéből, mint amennyit az alacsony kamatok hoznának. Az MNB kamatvágása azt eredményezheti, hogy többen fektetnek állampapírba. 
Vágólapra másolva!

A bankban is veszít a pénzünk az értékéből, nem csoda, hogy sokan inkább kiveszik, vagy be sem rakják a megtakarításukat – írja az Azénpénzem.hu. Szerintük a Magyar Nemzeti Bank kamatvágását követve a banki kamatok reálértéke olyan alacsony szintre csökkent, hogy már nem haladja meg az inflációt. Magas kamatot már szinte csak az állam fizet.

Alacsony infláció, tovább csökkenő kamat

Ne a nominális kamatokat nézzük, hanem a reálkamatot! – erre figyelmeztetnek sokszor a szakértők, amikor sokan nem akarják lekötni a pénzüket, és inkább a párnacihában tartják. Valóban

nem mindegy, hogy mekkora az infláció,

és ehhez képest hol állnak a kamatok. Miközben az elemzők 2016-ban az éves átlagos inflációt 0,8 százalék körülire várják, a betéti kamatok között alig találunk ezt meghaladó ajánlatot. A jegybank múlt heti kamatcsökkentése (április 27-én 1,05 százalékra vitték le az irányadó rátát) pedig újabb csökkentési hullámot indított el.

Sokat elvisz az adó

Még többet levon a megtakarítások értékéből a 15 százalékos adó és a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is, ezek 1 százalékos kamatnál 0,79 százalékra viszik le a hozamot, ami a megtakarítás után felvehető. Egy 0,80 százalékos kamattal kínált terméknél 0,63 százalék marad.

Ha az infláció egy százalék alatt lesz,

várhatóan sokan veszik ki a bankból a pénzüket, vagy be sem teszik, és otthon tartják.

Ha ugyanis ilyen alacsony az infláció, akkor azt meg sem érezzük, hogy az otthon tartott 100 forintunk egy év múlva csak 99,2 százalékot fog érni, viszont a számlavezetési költségekkel együtt ennél akár jobban is csökkenhet a betétek értéke, különösen, ha a pénzt le sem kötjük, csak a folyószámlán tartjuk.

Az Azénpénzem.hu ellenpéldaként említi az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott kincstárjegyeket és takarékjegyeket. Ezek után évente 2 százalékos kamatot is ígér az állam, ráadásul az állampapír esetében a 6 százalékos ehót sem kell megfizetni.