Csökkennek a kamatkiadások - Uniós listavezető Magyarország

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban a legmagasabb mértékben Magyarországon csökkennek az állami kamatkiadások. Mind a jegybanki kamatcsökkentések, mind az Önfinanszírozási program jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2015-ben mintegy 300 milliárd forinttal volt, 2017-ben pedig több mint 500 milliárd forinttal lehet alacsonyabb a kamatkiadás. A trend az Európai Bizottság előrejelzése szerint is tovább folytatódik - áll Kicsák Gergely, a Magyar Nemzeti Bank szakértője összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

A jegybanki kamatcsökkentések és az Önfinanszírozási program jelentősen hozzájárult az állampapír-piaci hozamok csökkenéséhez, és ennek hatására

az államháztartás kamatkiadásai 2013 és 2017 között várhatóan a GDP 1,4 százalékával mérséklődnek.

Az MNB monetáris politikája, amelynek során a Monetáris Tanács a jegybank elsődleges céljának megfelelően a hazai inflációs folyamatokat tartotta szem előtt, az állampapír-piaci hozamokra költségvetési szempontból kedvezően hatott. Az adósság fokozatos átárazódásának következtében a kamatkiadások több éven keresztül mérséklődnek, és a csökkenés üteme a következő két évben is dinamikus maradhat.

Az adatok az imputált kamatkiadások nélkül szerepelnek

A csökkenő kamatkiadások tükröződnek a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatban és a 2016-2020-as évekre vonatkozó Konvergencia Programban is. Az eredményszemléletű kamatkiadások GDP-arányosan és nominálisan is csökkenő trendet mutatnak a 2017-es költségvetés alapján. A költségvetésben szereplő 1010 milliárd forintos nettó eredményszemléletű kamatkiadás nominálisan mintegy

100 milliárd forintos kamatmegtakarítást

jelent a 2015-ös kamatkiadásokhoz viszonyítva, amely a GDP érdemi növekedése miatt GDP-arányosan - a pénzforgalmi kiadáshoz hasonlóan - mintegy 0,5 százalékpontos mérséklődésnek felel meg.

A csökkenő kamatkiadások lehetővé tették, hogy úgy csökkenjen az adóterhelés, hogy közben ne emelkedjen a költségvetés hiánya.

A kamatkiadások mérséklődése fedezetet nyújthatott többek között a kedvezményes áfakulcsok kiterjesztésére és a családi adókedvezmény növelésére.

Hosszú távon a GDP-arányos kamatkiadások majdnem megfeleződhetnek a 2013. évi értékhez képest. A bruttó állami kamatkiadások hosszú távon a GDP 2,3 százalékára mérséklődhetnek, azaz a jelenlegi alapkamat mellett

az államháztartás éves kamatmegtakarítása 2013-hoz képest a GDP 2,0 százaléka lehet.

A frissen megjelent Konvergencia Program a 2015-ben lejjebb tolódó hozam-görbe miatt az egy évvel korábbinál alacsonyabb kamatkiadásokkal számol a teljes horizonton. A kamatkiadások így

a Konvergencia Program szerint 2020-ra a GDP 2,3 százalékára mérséklődnek

a 2013-as és azt megelőző 4 százalék körüli értékről.

Az ábrán a kamatkiadások a nyugdíjrendszer átalakítása miatti imputált kamatkiadások nélkül szerepelnek

Az alacsony állampapír-piaci hozamok miatt az államháztartás kamatmegtakarítása 2015-ben mintegy 300 milliárd forint lehetett, 2017-ben pedig több mint 500 milliárd forint a korábbi magas hozamok mellett becsült kiadásokhoz viszonyítva. Az állampapír-piaci hozamok csökkenését jelentős mértékben támogatta a jegybanki kamatcsökkentések és az Önfinanszírozási program.

Az alacsony hozamok tartós fennmaradása esetén az adósság fokozatos átárazódása miatt az éves kamatmegtakarítás mértéke tovább nőhet. A korábbi monetáris politika ugyanakkor kedvezőtlenül hatott a kamatkiadásokra, mert hozzájárult az állampapír-piaci hozamok magas szintjének fennmaradásához, mely 100 bázispontonként mintegy 100 milliárd forinttal növelte a költségvetés kamatkiadásait.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint az EU-n belül hazánkban mérséklődhet legnagyobb mértékben az államháztartás eredményszemléletű kamatkiadása. A hozamkörnyezet a világon mindenhol alacsony, és az elmúlt években csökkenést mutatott a legnagyobb jegybankok monetáris lazítási programjaival párhuzamosan, mégis Magyarország esetében valósulhat meg a legnagyobb csökkenés az államháztartás kamatkiadásainak tekintetében.

Az önmagában is jelentős mérséklődés különösen azért figyelemre méltó, mert ugyanebben az időszakban Magyarország lényegében teljes egészében piaci - és mindinkább belföldi - finanszírozásra tért át.

A cikk írója, Kicsák Gergely a Magyar Nemzeti Bank szakértője.