Átadták a balatonfenyvesi kikötőt

Balatonfenyves, 2016. május 12. A Fenyves Yacht Club kikötője az avatás napján, 2016. május 12-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A balatonfenyvesi kikötő olyan léptékű fejlesztés, amely „beírja magát a Balaton történetébe” – mondta Halász János a Fenyves Yacht Klub és a hozzá tartozó hajókikötő átadóján.
Vágólapra másolva!

Széchenyi István teremtette meg a balatoni gőzhajózás feltételeit, és nem csak hajókat, de tíz kikötőt is építtetett a tónál, mondta Halász János, a Balatoni Fejlesztési Tanács tagja, a Fidesz-frakció szóvivője. Hangsúlyozta azt is, hogy a viták ellenére a fejlesztés lehetőségekkel jár.

Szerinte nem kevés vita kísérte a kikötő építését, de

mert egy ilyen fejlesztés mindig lehetőségekkel jár.

Felavatták a Fenyves Yacht Club kikötőjét Forrás: MTI/Varga György

„Oda kell figyelni arra, hogy amit létrehozunk, az hogyan szolgálja a közös balatoni ügyet”, de amit a településnek és a nyugat-balatoni medencének ad, előremutató fejlődési lehetőség, mondta a politikus.

Így néz ki a kikötő a világűrből:

Hoffmann Henrik, a Balatoni TDM Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ami a magyarországi turizmus szervezeti átalakulásában ma zajlik, az „az elmúlt 25 év talán legelőremutatóbb kezdeményezése”. Örömét fejezte ki, hogy végre az állam is beszáll a turizmus irányításába, és a fejlesztésekkel külföldön is piacképes turisztikai terméket állíthat elő Magyarország.

Forrás: MTI/Varga György

Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere elmondta, hogy az éppen 25 éve független, 120 éve létrejött településen

1997 óta tervezik kikötő építését,

ezért is furcsállotta, hogy amikor végre elkezdődött az építkezés, „miért jöttek az ellenszelek”. Úgy fogalmazott, hogy ehhez a vitorláskikötőhöz hasonló fejlesztés évtizedek óta nem történt a Balatonnál, és ez a település életét is megváltoztathatja a minőségi turizmus megjelenésének köszönhetően.

Több száz hajó el fog férni

A létesítmény adatairól Deák Gábor, a beruházó Előny Kft. és egyben a kikötő többségi tulajdonosa közölte: a négyhektáros területen 300-350 férőhelyes hajókikötőt hoztak létre. Az építkezés során közel 80 ezer köbméter homokot emeltek ki, és 35 ezer köbméter sziklát használtak fel töltésként.

Szálloda is épült Forrás: MTI/Varga György

A beruházó közlése szerint a Fenyves Yacht Klub 2,5 milliárd forintos beruházásához mintegy 800 millió forintos európai uniós támogatást nyert el. A kikötő mellett egy 18 szobás, háromcsillagos szálloda, illetve kerékpáros központ, két játszótér és külső vendéglátóegység is épült. A beruházás jóvoltából 30 munkahelyet teremtettek.