Követelésvásárlások miatt aggódik a jegybank

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Tucatnyi piacfelügyeleti vizsgálatot indított az MNB a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében, közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) emellett vezetői körlevélben is tájékoztatta a pénzügyi intézményeket – így általuk a követelésvásárlókat –, hogy ez a tevékenység mikor minősülhet üzletszerűnek, engedélyhez kötöttnek.

Külföldi cégek szerezhetnek így ingatlanokat

Több ezer követelést külföldi cégek vettek meg, egy részüknél vélhetően alapvetően az azok fedezetét adó ingatlanok megszerzéséért, de a jegybank szerint cél lehetett az adósok panasztételi lehetőségének akadályozása is. Az MNB 2015-ben

több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra

azok eladott követeléseivel kapcsolatban. A jegybank – az üzletszerű engedély nélkül végzett követelésvásárlás visszaszorítása érdekében – az adatszolgáltatás során több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, áttekintve azt, hogy a követelésvásárlók rendelkeznek-e az e tevékenységre vonatkozó felügyeleti engedéllyel.

A fedezetre hajtanak

Ezek alapján az MNB mostanáig tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított, amelyek jelenleg is folyamatban vannak. Az eljárások tapasztalata ugyanakkor az, hogy

a követelésvásárlások egyetlen valós célja sok esetben a követelések biztosítékául szolgáló fedezetek (tipikusan ingatlanok) megszerzése volt,

olvasható az MNB közleményében.

A jegybank szerint sok esetben csak a fedezetre hajtanak a követelést megszerzők Fotó: Bielik István - Origo

A jegybankhoz érkezett fogyasztóvédelmi beadványok, valamint a rendkívüli adatszolgáltatás adatai alapján gyakori jelenségnek számít, hogy magyar engedményezők (azaz itthoni pénzügyi intézmények) magyar személyek adósságát külföldi, számos esetben például szlovák követelésvásárló cégek részére adják el.

Kijátsszák a fogyasztóvédelmet

Az MNB szerint a szlovák bejegyzésű, több esetben ugyanakkor magyar menedzsmenttel rendelkező követelésvásárlók külföldi illetősége azonban valószínűleg egyéb célokat szolgálhat, például az adósok reklamációs lehetőségének ellehetetlenítését, de legalább a megnehezítését.

Több ezer adós érintett

Az MNB adatai alapján az áttekintett időszakban közel 4 ezer adós követelését értékesítették belföldi pénzügyi intézmények szlovákiai székhelyű – engedéllyel nem rendelkező – követelésvásárló társaságok részére.

Az értékesített követelések értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.