Tíz éven belül hárommillió krónikus beteggel számol a kormány

kórházi ágy kórterem
Vágólapra másolva!
Idén 2200-3000 ágy kerülhet át az egészségügyiből a szociális ellátórendszerbe - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.  Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az átcsoportosításra azért van szükséges, mert tíz éven belül hárommillió olyan állampolgár lesz az országban, aki valamilyen gondozást igénylő krónikus, de nem fertőző betegséggel küzd. 
Vágólapra másolva!

Ónodi-Szűcs Zoltán a Figyelő című hetilap XXXIII. Medicina konferenciáján azt mondta, azért akarják a szociális ágyakat leválasztani az egészségügyről, mert

fel akarnak készülni a demográfiai jövőképre, az egyre gyorsabban elöregedő társadalomra.

Megjegyezte: 10 éven belül hárommillió olyan állampolgár lesz az országban, aki valamilyen gondozást igénylő krónikus, de nem fertőző betegséggel küzd.

Hozzátette: a szociális érdekből folyó ellátást nem szabad az egészségügy rendszerében nyújtani, ezért a következő három-négy évben kivezetik ezt az ellátási formát a kórházakból, és a jelenleginél nagyobb ilyen kapacitást alakítanának ki a szociális ellátórendszerben.

Idén 2200-3000 ágy kerülhet át az egészségügyiből a szociális ellátórendszerbe Forrás: MTI

Egy új termék jön létre

Az öregedő korfa miatt szükség van a krónikus, de nem fertőző betegek ellátásának átalakítására is – mondta Mészáros János helyettes államtitkár egy áprilisi háttérbeszélgetésen. A krónikus betegek ellátását nem egészségügyi, hanem szociális ellátásként kellene definiálni. Meg akarjuk teremteni annak a lehetőségét, hogy a társadalmi igényeket ki tudjuk elégíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán radikális átszervezésről beszél Forrás: Marton Szilvia

Mi vagyunk az egyetlen ország az OECD-n belül, ahol az

– mondta akkor Ónodi-Szűcs Zoltán. A krónikus ellátást sehol sem az egészségügyi ellátáson belül végezik, hanem azon kívül. Azt szeretnénk, ha a szociális ellátórendszerben egy sokkal nagyobb kapacitású ápolási tevékenység jelenne meg. A lakosság miatt ezt fontos meglépnünk – mondta.

Ki kell vezetni ezt a terméket az egészségügyi ellátásból, és át kell adni oda, ahova való. A kapacitás biztosan nőni fog. És mivel ma is van, ahol pénzt kérnek a krónikus ellátásért,

nem kizárt, hogy ezért pénzt kérnek majd a jövőben is.