2 százaléknál is kevesebb lehet a magyar GDP-növekedés

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Csaknem felére csökkentette a magyar GDP-előrejelzéseket egy elemzőcég az első negyedéves GDP-adatok láttán. A Nomura szerint recesszió is jöhet, ha még három hónapon keresztül folytatódik a csökkenés.
Vágólapra másolva!

Két százalék alatti GDP-növekedést jósol a japán Nomura pénzügyi elemzőcég. Az intézet londoni elemzője, Peter Attard-Montalto pénteken közölte: felülvizsgálták a kelet-közép-európai régióval kapcsolatban a közelmúltban készült előrejelzéseiket. Több országban is szerényebb GDP-növekedést várnak, mint korábban:

a Magyarországra vonatkozó előrejelzésüket csökkentették a legnagyobb mértékben,

2,6 helyett most már csak 1,5 százalékos növekedést várnak 2016-ra.

A 2008-9-es világgazdasági válság után volt ekkora GDP-csökkenés Magyarországon Forrás: Tradingeconomics.com

Mint írták, nagy meglepetést okozott az első negyedéves GDP-adat. Ahogy korábban írtuk, a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar GDP

az idei első negyedévben bőven alulmúlta a várakozásokat.

Bár Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt, 2015 utolsó negyedévéhez képest 0,8 százalékkal csökkent. Ilyesmire 2012 óta nem volt példa.

Sereghajtók lettünk

Az első negyedévben Magyarország az EU-s országok között az egyik leggyengébb eredményt produkálta. Az előző negyedévhez képest

Magyarországot kivéve minden tagországban nőtt a GDP, a legtöbbet, 1,6 százalékot Romániában.

Éves szinten sem sokkal jobb a helyzet, a 0,9 százalékos növekedéssel az uniós országok utolsó harmadába kerültünk: nemcsak a régiós országok előznek meg, de az eurózóna több állama is, amelyek a közelmúltban lassabb ütemben növekedtek. Az eurózóna országaiban átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP, Magyarországot előzi például Franciaország, Németország és Belgium.

A régióban más államok is a vártnál valamivel gyengébben teljesítettek, ezért a Nomura szintén csökkentette előrejelzéseit.

Lengyelország számára a 3,7 százalékos GDP-bővülést 0,2 százalékponttal mérsékelte

a kutatócég. A Nomura az uniós támogatások visszaesése mellett a kormányváltással felerősödött gazdaságpolitikai bizonytalanságok hatását látja a lengyel gazdaság lassulásában. Csehországból kapcsolatban még nem érkeztek be a negyedéves GDP-adatok, itt a cég előzetes becslések alapján 4-ről 2,5 százalékra mérsékelte a várakozásait.

Románia ezzel szemben a várakozásokon felül teljesített, 4,3 százalékos bővülést ért el a várt 3,9 százalék helyett. A Nomura ezt az adócsökkentések formájában végrehajtott fiskális lazításra vezeti vissza, ezért 4,2 százalékról 4,5 százalékra emelték az előrejelzésüket.

Recesszió is jöhet

Magyarországon az előző negyedévhez viszonyított csökkenés miatt a Nomura a recessziót sem tartja kizártnak, ennek a veszélye akkor lenne reális, ha egymást követő két negyedévben is csökkenne a GDP. Ennek elkerülésére Montalto azt javasolta, hogy a jegybank tegyen több kamatcsökkentő lépést.

A gyenge GDP-adatok a kormánynak is meglepetést okozhattak, mivel a közelmúltban kormánytagok optimista becslésekkel álltak elő: Orbán Viktor például a héten még arról beszélt, 3 százalékos GDP-növekedésre számít, ami jó, de hozzátette, szerinte akár az ötszázalékos növekedés is elérhető. Ennél szerényebb, de a valós növekedést így is felülbecslő módon jósolt az IMF, ők május 6-án úgy vélték, a növekedés üteme gyorsulni fog, az év végére így 2,3 százalékos lehet a GDP-bővülés.