Nyilvános, hogy az unió mit vár Magyarországtól

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak 2016-ban és 2017-ben is spórolni kellene, hogy biztosan meglegyen a kitűzött hiánycél, vagy szerkezeti reformokat kellene bevezetni. Javítani kellene az átláthatóságot, erősíteni a korrupció elleni küzdelmet, de az oktatás és a romák felzárkóztatása terén is lenne tennivaló. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az EB ajánlásai nagyrészt egyeznek a kormány céljaival.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy milyen gazdasági lépéseket javasol a tagállamok kormányainak 2016-ra és 2017-re.

Spórolni kellene

A Magyarországgal foglalkozó dokumentumban azt írják, nagy a hiánycéltól való jelentős eltérés kockázata, ezért a kormánynak 2016-ban a GDP 0,3 százalékára, 2017-ben pedig a GDP 0,7 százalékára rúgó

kiigazítást (magyarul spórolást) kellene végrehajtania.

Vagy strukturális reformokat kellene bevezetnie.

Túl sok az adó

A Bizottság szerint a kormánynak csökkentenie kellene a szektoriális különadókat, és csökkentenie kellene az alacsony keresetűek adóékét.

Túl sok a korrupció

A Bizottság azt javasolja, hogy

a kormány javítsa az átláthatóságot, növelje a versenyt a közbeszerzéseken, és úgy általában erősítse a korrupcióellenes intézményrendszert.

A szolgáltatói szektorban és a kiskereskedelemben a kormánynak javítania kellene a szabályozói környezeten, lazítania kellene a korlátozásokon, és biztosítania kellene a kiszámíthatóságot.

Az oktatásban sincs minden rendben

A Bizottság szerint a közmunkásokat az elsődleges munkaerőpiacra kellene terelni, a szociális juttatások és a munkanélküli segély hozzáférhetőségét javítani kellene.

A hátrányos helyzetű csoportok (különösen a romák) oktatáshoz való hozzáférését is javítani kellene,

és általában tenni kellene azért, hogy többen szerezzenek végzettséget.

Az Európai Bizottság szerint spórolni kellene, és átláthatóbbnak lenni Fotó: M. Schmidt János - Origo

Folytatódik az adósságcsökkentés

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált a Bizottság javaslataira. "A Bizottság számszerű költségvetési kiigazítási javaslatával kapcsolatban az álláspontunk, hogy a kormány az elmúlt években is fegyelmezett költségvetési politikát folytatott, és rendre teljesítette a kitűzött célokat.

Ezt jelzi az államadóság GDP-hez viszonyított arányának folyamatos csökkenése is.

A 2017. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő hiánycél is mutatja, hogy folytatódik az adósságcsökkentés politikája. A konvergenciaprogram adósságpályája szerint az államadósság aránya 2020-ra a GDP 65 százaléka alá süllyed" - olvasható a közleményben.

Általános irányok

A tárca szerint "a Bizottság ma nyilvánosságra hozott országspecifikus ajánlásaiban megfogalmazott gazdaságpolitikai célok többsége a magyar kormányéval megegyezik, lényegesen kevesebb számú és a konkrét beavatkozási javaslatok helyett általános stratégiai irányokat tartalmaz.

Az ajánlások a korábbi évekhez képest kiegyensúlyozottabbak,

jobban tükrözik az európai szemeszter keretében a Bizottsággal folytatott szakmai párbeszéd eredményeit".