Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők

2016.05.18. 08:50

A könnyelműen és elhamarkodottan vállalt ingyenesség ára emberéletekben lesz mérhető, ha a kormány ragaszkodik a kéményellenőrzések és egyúttal a kéményseprők létszámának drasztikus csökkentéséhez. A kéményseprők népszavazást kezdeményeznek, hogy az állam törvényben garantálja a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását.

Pogácsás Tibor államtitkár a tavaly március 18-án az azóta már megszületett kéményseprő-ipari törvény általános vitáján kiemelte: a cél a kéményseprő-ipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme és a vagyonbiztonság érdekében, az új szolgáltatási rendszer pedig a kéményseprő szakmunkásoknak, mestereknek is kedvez, hiszen az ő szaktudásukra, tapasztalataikra a továbbiakban is szükség lesz. 

Varga Lajos és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcábanForrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondta, hogy a kormány a törvényjavaslattal továbbra is megteremti a munkahelyeket ezeknek a szakembereknek, biztosítja megélhetésüket és kérte az országgyűlést, hogy támogassák a lakosság számára az ingyenes kéményseprő-ipari szolgáltatás bevezetését, és azt, hogy a kéményseprő szakmában dolgozók számára stabil munkahelyek maradjanak.

Egyre kevesebben vannak

Az elmúlt egy évben a kéményseprők létszáma egyre csökken. A törvényjavaslat indoklásában még 1350 főt jelölt meg a Belügyminisztérium, majd mire megszületett a törvény, már csak 947 fő státuszára adott engedélyt a belügyminiszter – mondta Vámos Csaba a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Ezt követően 450 fő számára hirdetett meg állást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A beérkezett 750 pályázóból valójában mindössze 250-300 főt kívánnak alkalmazni.

A csendes gyilkos támadni fog

A drasztikus létszámcsökkentés egyetlen oka a feladatcsökkentés lehet, hiszen ilyen kevés szakemberrel nem lehet ellátni a jelenlegi feladatot. Ez tehát azt jelenti, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy az ingyenességért cserében már csak jóval ritkábban jár ellenőrizni a kéményseprő, még ha ez halálos tragédiákhoz is vezet majd. A szakma életveszélyes döntésnek tartja a kéményellenőrzések ritkítását.

Egyre kevesebb a kéményseprő, veszélyekkel jár, ha ritkul az évenkénti ellenőrzések számaForrás: MTI/Honéczy Barnabás

A kéményseprők a társadalom támogatását fogja kérni, népszavazást kezdeményeznek azért, hogy az állam törvényben garantálja a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását - közölte Vámos Csaba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK