A bankok csökkenteni akarják a költségeket

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Pesszimistábbak 2016-os növekedési kilátásaikat tekintve az európai bankok – derül ki az EY Európai Banki Barométeréből. A megkérdezett bankárok többsége a következő 12 hónapban a pénzintézetek hatékonyságára helyezi a hangsúlyt. Az internetes biztonság erősítése és a pénzügyi technológiák fejlesztése kiemelt terület a szektor szereplői számára.
Vágólapra másolva!

Az európai bankárok alig fele (52 százaléka) számít a bankszektor teljesítményének javulására a következő 12 hónapban.

A válaszadók 2012 óta nem ítélték meg ilyen baljósan helyzetüket.

A felmérés szerint a tavalyinál is nagyobb arányban, 54 százalékban számítanak létszámcsökkenésre a pénzintézetek vezetői, és további racionalizálást terveznek a működési, informatikai és lakossági területeken.

Korlátozott lehetőségek

„Európa lassuló gazdasági növekedése, valamint a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Afrikában tapasztalható geopolitikai kockázatok negatív hatással vannak az iparágra. Korlátozottak a bővülési lehetőségek, miközben

– mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

elsősorban a lakossági területen" – tette hozzá.

Csökkenteni akarják a költségeket

Az európai felmérésben résztvevők elsősorban rövidtávú költségcsökkentésben gondolkodnak. A bankok 61 százaléka kiemelt feladatnak nevezte a folyamatok egyszerűsítését. A megkérdezettek több mint fele egyre nagyobb hangsúlyt helyez a szervezet működését alapjaiban nem befolyásoló költségek minimalizálására, míg egy évvel korábban mindössze 37 százalék nyilatkozott így.

ebben ma is jelentős eltérések vannak az egyes piaci szereplők között." – véli Seregdy Tamás.

A bankoknál egyre fontosabb a költségek lefaragása Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyre fontosabb a biztonság

Az online biztonság egyre fontosabb kérdés az európai bankszektorban, a válaszadók immár 56 százaléka tartja fontosnak, hogy lépéseket tegyen ezen a területen. A pénzügyi bűnözés elleni fellépés prioritás élvez a bankoknál és ennek is köszönhető, hogy

a bankárok egyre inkább együttműködnek a pénzügyi technológiákat biztosító vállalkozásokkal.

Átfogó trendként jelenik meg az ügyfélélmény biztosítása: ezen technológiák fejlesztése kiemelt terület a válaszadók 53 százaléka számára, ami 10 százalékpontos növekedést jelent.