Több helyen azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat - írja a Magyar Idők. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok - ezekbe az országokba vándorolnak a legtöbben a hazai vendéglátásból.
Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok,
a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket"
- mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.
Mint kifejtette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.
A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, de a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.