Lasszóval kell fogni a munkaerőt az idegenforgalomban

balatoni munkaerőhiány, Siófok, Strongbow sétány
balatoni munkaerőhiány 2015.
Vágólapra másolva!
Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, mivel súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt.
Vágólapra másolva!

Több helyen azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat - írja a Magyar Idők. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok - ezekbe az országokba vándorolnak a legtöbben a hazai vendéglátásból.

Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok,

a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket"

- mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.

Már tavaly is munkaerőhiány volt a Balatonon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint kifejtette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.

A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, de a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.