Túl sokan nem fizetik a hiteleiket

Vaskapu utca Roma Cigány Szegénység Cigány Szegénység A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
A vaskapu utcai önkormányzati bérházban néhány család önkényesen foglalt lakást. A hivatal kilakoltatásra készül.
Vágólapra másolva!
Még mindig sokan nem fizetik a jelzáloghitelüket, ez a magyar bankrendszer legnagyobb problémája az MNB szerint. Az adósok együttműködőbbek, mióta ki lehet őket lakoltatni. Sok cég sem fizeti rendesen az adósságát, ezek is hozzájárulnak a bankrendszer sérülékenységéhez. A bankrendszer amúgy stabil, sőt 2015 óta jövedelmező, 2016-ban és 2017-ben 6-7 százalékos megtérülés várható.
Vágólapra másolva!

A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok problémájának rendezése a legnagyobb kihívás jelenleg a bankrendszerben, írja Pénzügyi Stabilitási Jelentésében a jegybank. A Nemzeti Eszközkezelő (NET) összességében 35 ezer – nehezebb szociális helyzetben lévő – nemteljesítő adós adósságát és lakhatását rendezi, ugyanakkor még ezután is mintegy 130 ezer nemteljesítő jelzáloghitel-adós, vagyis

az adósok közel negyedének helyzete rendezetlen marad.

Az adósok együttműködőbbek

E körben jelentős átstrukturálási tartalékok vannak, mivel az adósok kétharmada rendelkezik bevallott jövedelemmel, míg több mint 40 százaléka részlegesen törlesztett is, de nem eleget ahhoz, hogy kikerüljön a nemteljesítő kategóriából.

A nemteljesítő adósok korábbi alacsony együttműködési hajlandósága javul a kilakoltatási moratórium megszűnésével,

ami kulcsfontosságú a sikeres megoldáskeresésben, áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében.

Az adósok együttműködőbbek, mióta megszűnt a kilakoltatási moratórium Fotó: Polyak Attila - Origo

A vállalati hitelezés még nincs rendben

A vállalati nemteljesítő hitelek esetén egy nagybank szanálása számottevően csökkentette a teljes bankrendszeri arányt, ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban még mindig jelentős problémás kereskedelmiingatlan-hitel kitettség található a bankok mérlegében, amelyek tisztítási rátája az elmúlt években igen alacsony volt.

Összességében

a piaci vállalati hitelezés még 2015-ben sem állt helyre,

melyben a bankok óvatossága érdemi szerepet játszott. A vállalati hitelállomány egyedi tételek kiszűrésével is mintegy 2,1 százalékkal zsugorodott.

A kis- és középvállalkozások hitelállománya 2015 második felében tovább bővült, mégpedig éves összevetésben 3,6 százalékkal.

Nő a lakáshitelpiac

A lakáshitel-piac és az ingatlanpiac számottevően élénkült 2015 második féléve során, amely a lakás- árak jelentős mértékű emelkedése mellett a piaci forgalom megugrásában is tükröződött. Ugyanakkor a piac meglehetősen szegmentált, a fővárosi használt lakások részpiaca jelentette az élénkülés motorját, írja az MNB.

A kínálatot nézve

az új lakások építése azonban továbbra is igen visszafogott,

mind historikus, mind pedig nemzetközi összehasonlításban, amely piaci súrlódásokhoz és feszesebbé váló ingatlanpiachoz vezethet. A kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az áfacsökkentés 2016-tól a keresletet az új lakások felé terelheti, segítve egyúttal a kínálat alkalmazkodását is.

A bankrendszer már nem veszteséges

A bankrendszer jövedelmezősége már 2015-ben pozitív tartományba került, míg a fiskális terhek csökkenése, a hitelezési aktivitás bővülése és a költséghatékonyság javulása mentén 2016-ban és 2017-ben 6-8 százalék körüli sajáttőke-arányos megtérülés jellemezheti a szektort az alacsony kamatkörnyezet ellenére. Középtávon

tovább javulhat a profitabilitás és elérheti a 10 százalékot

a növekvő tőkekövetelmények mellett is, de ehhez szükséges a rossz portfóliók kitisztítása és a bankrendszeri konszolidáció folytatódása és ezáltal a költséghatékonyság további javulása.