Sok szja-bevallás még nem érkezett meg az adóhatósághoz

adóbevallás boríték HASZNÁLATI TÁRGY TÁRGY
Budapest, 2013. május 21. Szja-bevallások borítékban a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont postahivatalában 2013. május 21-én. A mai napon éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat a tavalyi évről. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Május 15-ig 3,2 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett az adóhatósághoz, a május 20-i határidőig még mintegy 1,5 milliót várnak, az adót is május 20-ig kell megfizetni, valamint az szja 1+1 százalékáról is addig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Tavaly összesen 4,7 millió szja-bevallást nyújtottak be.
Vágólapra másolva!

Tamásné Czinege Csilla a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy

a bevallások nagy része a tapasztalatok szerint mindig az utolsó héten érkezik.

A NAV ügyfélszolgálatai este hat óráig vannak nyitva, és a telefonos ügyfélszolgálat is addig működik. A legkényelmesebb azonban elektronikusan elkészíteni és az ügyfélkapun keresztül benyújtani a bevallást, ehhez soron kívül regisztrálni lehet a NAV ügyfélszolgálatainál, közölte a helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy

2017-től már mintegy 4 millió magánszemélynek a NAV készíti el az szja-bevallást,

amit mindenki elektronikusan tekinthet majd meg. A munkáltatók január óta továbbítják az ehhez szükséges adatokat az adóhatósághoz.

Egyre kevesebben készítik el maguk a bevallást

A NAV-ot idén 455 ezren bízták meg a bevallás elkészítésével, míg 700 ezren munkáltatójukkal számoltak el. Az idén bevezetett bevallási nyilatkozattal, amikor teljes egészében az adóhatóság készíti el a bevallást, 183 ezren éltek jogszerűen.

Május 15-ig csak 3,2 millió adóbevallás érkezett meg az adóhivatalhoz Forrás: MTI/Marjai János

A 205 ezer igénylőből 22 ezren kaptak értesítést arról, hogy valamilyen okból, például, mert valamilyen kedvezményt érvényesítettek, nem tehettek volna nyilatkozatot, nekik önállóan kell elkészíteniük a bevallást. Aki nem kapott értesítést, nincs teendője. Az elkészült bevallásokat május 20-án 8 órától a NAV honlapján keresztül is elérhető eBEV portálon meg lehet nézni.