Az oroszok nem bánják, ha maradnak a szankciók

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik a Kremlbe egy találkzóra Moszkvában
Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint az orosz gazdaság alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz, már nincs negatív hatásuk. A szankciók hatálya júliusban jár le, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az unió meghosszabbítja őket, válaszul Oroszország is fenntartja az ellenszankciókat.
Vágólapra másolva!

Oroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz - jelentette ki Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter Szocsiban Uljukajev elmondta azt is, nagyon valószínűnek tartja, hogy az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket meghosszabbítják az európai uniós országok. Ebben az esetben azonban

az Oroszország által elrendelt ellenszankciók is érvényben maradnak.

Oroszország alkalmazkodott

A miniszter szerint a nyugati szankciók meghosszabbításának már nem lesznek makroökonómiai hatásai.

A statisztika azt mutatja, hogy a tőkemozgás és az infláció is visszaállt a válság előtti szintre. A gazdaság teljes mértékben alkalmazkodott" - hangoztatta Uljukajev.

Valószínű a hosszabbítás

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra számít, hogy az Európai Unió meghosszabbítja az Oroszország ellen az ukrán válságban játszott szerepe miatt kivetett szankciókat, amelyek hatálya júliusban jár le.

A Die Weltnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az uniós vezetők az év második felében végzik el az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások mélyreható politikai értékelését.

Az unió a szankciók feloldását elvileg a megállapodások teljeskörű megvalósításához köti.

Bár egyes országok, mint például Ciprus vagy Magyarország ellenzi a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását, Mogherini arra számít, hogy a nézetkülönbségek ellenére is fennmarad az egység, és egyhangú döntés születik.

Az orosz kormány szerint az orosz gazdaságnak már nem fájnak a nyugati szankciók Forrás: AFP/Maxim Shemetov

Öt tagállam ellenzi

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jól értesült diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a

huszonnyolc uniós tagállamból öt - Magyarország, Ciprus, Görögország, Olaszország és Szlovákia - ellenzi az Oroszországot sújtó szankciók meghosszabbítását,

és a büntetőintézkedések enyhítését vagy eltörlését szorgalmazzák. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy ezek az országok elszánták magukat a szankciós rezsim meghosszabbításáról szóló uniós döntés megtorpedózására.

Az a kérdés, mennyire hosszabbítanak

A The Wall Street Journal diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szankciók meghosszabbítása a legvalószínűbb forgatókönyv, és

a tárgyalások jelenleg arról folynak, hogy további négy vagy hat hónapra terjesszék-e ki a büntetőintézkedések hatályát.

Míg a múltban Magyarország és Olaszország volt a szankciók fő ellenzője, ezúttal az olasz kormány még nem döntött álláspontjáról - írta a lap, emlékeztetve arra, hogy az uniónak jóval fontosabb problémái is vannak, így a brit EU-tagság kérdése és a menekültválság, ezért valószínű, hogy meghosszabbítják majd a szankciókat, és csak decemberben térnek vissza a kérdésre.