Így kaphat többet panellakásáért

társasház
Budapest, 2009. december 15. Csaknem teljesen befejeződött, az eredeti határidőnél egy hónappal korábban a III. kerületi Faluháznak nevezett társasház felújítása. Magyarország legnagyobb lakóépülete 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, tízemeletes és 886 lakásos. A Faluház korszerűsítése során ötkamrás műanyag ablakokat építettek be, 10 cm-es szigetelést kapott a homlokzat és a tető, amire 1500 m2 napkollektort is telepítettek a melegvíz-ellátás segítésére. A ház megújulásával a felére csökkenhet az épület jelenlegi energiafelhasználása. A több mint egymilliárd forintba kerülő felújításhoz uniós források álltak rendelkezésre, ezenkívül a kerületi önkormányzat és a Panel Plusz program révén az állam is támogatta a korszerűsítést. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A panelpiac továbbra is rendkívül népszerű: a kereslet 32 százalékkal nőtt az idei év első harmadában a múlt év azonos időszakához képest. A budapesti panellakások átlagos négyzetméterára idén áprilisban 304 ezer forint volt, ami 31 százalékos drágulást jelent éves összevetésben, a vidéki nagyvárosokban szintén hasonló mértékben, átlagosan 33 százalékkal 272 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak. A panelprogramban részt vett budapesti lakásokért 4-6 százalékkal többet kérnek az eladók.
Vágólapra másolva!

A használt lakáspiac továbbra is élénk, a kereslet fokozódik, bár a drágulás üteme tavasszal valamelyest mérséklődött. A használt lakások piacán belül a panelpiac speciális helyzetű, elsősorban azért, mert a téglalakásokhoz képest körülbelül 30 százalékos árelőnyük van, ez pedig rendkívül népszerűvé teszi ezeket a lakóingatlanokat – írja elemzésében az ingatlan.com.

Gyorsan el lehet adni

Budapesten áprilisban a panellakások

átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 304 ezer forint volt,

ami 31 százalékos drágulást jelent éves szinten, decemberhez képest pedig 7 százalékos áremelkedést jelent. Vidéken, a megyei jogú városokban a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly április óta 33 százalékkal 272 ezer forintra nőtt, ez pedig decemberi árszintet 15 százalékkal haladja meg.

A III. kerületi Faluháznak nevezett társasház teljes korszerűsítésen esett át Forrás: MTI/Mohai Balázs

A panelek népszerűségét jelzi, hogy az értékesítési idő kevesebb, mint két hónap, átlagosan 50-60 nap, a téglalakások eladásához jellemzően több idő kell.

A panelprogramban részt vett, azaz a felújított panellakásokat drágábban kínálják a piacon, mint azokat, amiket nem korszerűsítettek. Budapesten átlagosan 4-6 százalékkal drágábbak ezek a lakások, ami egy átlagos 50-70 négyzetméteres panellakás esetében több százezer forintos különbséget jelent.

A korszerűbb hitelképesebb is

A korszerűsített panellakások lakáshitel-igénylésénél kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, a magasabb érték, illetve az alacsonyabb fenntartási költségek miatt mondta Gergely Péter a BankRacio.hu hitelszakértője. A még nem korszerűsített panelházak lakóinak érdemes az állami támogatással igénybe vehető társasházi lakástakarék-konstrukciókat elindítani, és azok segítségével végrehajtani a felújítást.

A BankRácio.hu adatai szerint egyelőre a használt lakások megvásárlására vesznek fel elsősorban hiteleket a vásárlók, de a következő időszakban az állami támogatási rendszer miatt a piacon megjelenő új lakásokra felvett hitelek állományában is bővülésre számítanak. Számottevő növekedés ez utóbbi szegmensben csak jövőre várható, ennek megfelelően a kereslet is csak 2017-től kezdve tolódhat el az új építésű lakások irányába.