Néhányan a pénzben, sokan az adósságban fuldokolnak

dollár siker befektetés pénz megtakarítás
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy a régi mondás, miszerint a gazdag egyre gazdagabb, a szegény pedig egyre szegényebb lesz, teljesen valósággá vált az amerikai vállalatok között. Míg a cégek 99 százaléka fuldoklik az adósságtól, a legvagyonosabb 25 cégnél van a teljes vállalati vagyon több mint fele. 
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb 25 amerikai cég – vagyis a legfelső társasági 1 százalék – éppen több mint a felét ellenőrzi az amerikai nem pénzügyi vállalatok teljes készpénzállományának – idézi a MarketWatch az S&P Global Ratings jelentését.

Mindeközben az alsó 99 százalék egyre nagyobb mértékben halmozott fel adósságot az elmúlt évtizedben, aminek köszönhetően 15 százalékra zsugorodott az adóssághoz mért készpénzállományuk.

Ragyogó előtér, tragikus háttér

A probléma az, hogy a néhány óriás által birtokolt hatalmas készpénzvagyon

elfedi a jelenlegi igen súlyos likviditási válságot,

amelytől a cégek jelentős része szenved – mondta Andrew Chang, az S&P hitelpiaci elemzője. Ahogy pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja a kamatok emelését a normális szintekre, ezek az adósságterhek egyre nagyobb nyomást jelentenek majd a többségnek, és egyre több csődhöz vezetnek, veszélyeztetve a befektetőket, a fogyasztókat, valamint a munkavállalókat is – tette hozzá Chang.

Mindeközben a gazdasági szaksajtó pénteken még azt ünnepelte, hogy a nem pénzügyi amerikai cégek

teljes készpénzállománya 1,84 ezer milliárd dollárra emelkedett.

Jóllehet ez nagyon szépen hangzik, de amennyiben mellé tesszük a 6,6 ezer milliárdos teljes adósságot – amely ráadásul igen gyorsan emelkedik – a teljes kép már messze nem olyan ragyogó.

Hatalmas pénzek keveseknél Forrás: AFP/Mark Wilson

Máshonnan nézve a probléma súlyosságát, az látszik, hogy egyedül 2015-ben a teljes adósságállomány 850 milliárd dollárral emelkedett, ami nagyjából ötvenszerese a 17 milliárdos készpénzszint-növekedésnek. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy az adóssághoz mért készpénz mennyisége 2008 óta nem látott mélypontra zuhant.

Ha pedig félretesszük a leggazdagabb 1 százalékot, a helyzet még borúsabban fest:

6 ezer milliárd dollárnyi adósság csupán 900 milliárdnyi készpénz mellé,

ami átlagosan 15 százalékos készpénz/adósság rátának felel meg.

A vezető 25 cég között pedig van öt olyan társaság, amely a teljes vállalati készpénzállomány közel harmadát tudhatja magáénak. Ezek az Apple (215,7 milliárd dollár), a Microsoft (112,8 milliárd), a Google mögött álló Alphabet (71,9 milliárd), a Cisco Systems (60,4 milliárd), valamint az Oracle (52,3 milliárd).

A nagy különbség

A teljes képhez érdemes megvizsgálni, hogy mi teszi olyan különlegessé a top 1 százalékhoz tartozó vállalatokat a többi 2 ezerrel szemben. Egyrészt az elit olyan globális cégekből áll, amelyek a technológiai szektorból kerülnek ki, és jelentős cash flow-t generálnak külföldön – derül ki a jelentéből. Másrészt a maradék 99 százalékhoz képest ezek a vállalatok már a válság előtt rendkívül erős készpénzpozícióval bírtak, később pedig csak erősítették ezt.

Az Apple az USA készpénzkirálya Forrás: AFP/Justin Sullivan

Van azonban egy csavar a történetben. Minél inkább globálisak ugyanis ezek a cégek, annál nagyobb mértékben generálnak külföldön cash flow-t. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénz hazavitelére akár 35 százalékos adókulcs is vonatkozhat. Éppen ezért a top vállalatok nem is igazán akarják hazavinni a pénzüket, vagyis miközben hatalmas külföldi készpénzállománnyal rendelkeznek,

otthon egyenesen készpénzhiányt produkálnak.

Ennek eredményeképpen pedig egyre nagyobb mértékben vesznek fel hiteleket (kötvénykibocsátással), hogy finanszírozni tudják az amerikai működésüket.

Kiváló példa erre az Apple, amely tavaly 24 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt, hogy fizetni tudja a részvény-visszavásárlását. Majd 2016 első négy hónapjában ismét 16 milliárdnyi forrást húztak be, és a jelentés szerint ez idén csak fokozódni fog az újonnan kibővített részvényesi megtérülési program következtében.