35 milliós bírságot kapott az MKB Bank

MKB Bank
Budapest, 2013. május 16. Az MKB Bank Zrt. központja Budapesten, az V. kerületben, a Váci utcában 2013. május 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az MNB 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t a bank szanálása előtti időszakra vonatkozó – hiányosságok miatt. A csoporttag autófinanszírozó társaságok az általuk elkövetett jogsértések miatt összességében 4,4 millió forint felügyeleti bírságot kaptak. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank átfogó csoportvizsgálatot folytatott le az MKB Bank Zrt.-nél, illetve leányvállalatainál, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nél és az MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-nél. A vizsgálat alá vont időszak 2012. január 1-jétől 2015. I. félévéig terjedt, azaz alapvetően

az MKB Bank szanálásáról szóló döntést megelőző időszakot ölelte fel.

A felügyeleti vizsgálat a bank pénzügyi tevékenysége kapcsán az értékvesztés kalkulációja és elszámolása,az ügylet,- ügyfél- és partnerminősítés szabályozása,

az átstrukturált hitelek nyilvántartása, a kitettségek besorolása, a fedezetértékelés,

illetve a fedezetek nyilvántartása és a monitoring területén tárt fel problémákat. Hiányosságokat állapított meg az MNB emellett az MKB Bank követelésértékesítése, a felügyeleti adatszolgáltatás minősége, az ügyfél-átvilágítás, a megbízott pénzváltó ügynökök tevékenységének banki általi ellenőrzése, a szavatoló tőke és a tőkemegfelelés, a tőkekövetelmény számítás, a tőketervezés, valamint a vállalatirányítás területén is.

Az autós csoportot is büntették

Az autófinanszírozási leányvállalatok esetében szintén az értékvesztés kalkulációja és elszámolása (s mindezek belső szabályozottsága), a hitelezés belső folyamati rendje, a számvitel, valamint a pénzmosás elleni tevékenység területén merültek fel jogszabálysértések.

A feltárt jogsértések miatt az MNB az MKB Bank kapcsán 34,7 millió,

az MKB-Euroleasing Autóhitel és az MKB-Euroleasing Autólízing számára 1,5-1,5 millió,

az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató esetében pedig 1,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte a társaságokat a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A korábbi időszakra vonatkozó, ám a felügyeleti vizsgálat nyomán most napvilágra került – a csoport belső folyamatainak elégtelensége miatti – problémák is ismételten rámutatnak arra: szükség volt arra, hogy az MKB Bank Zrt. szanálási eljárása során átalakítsák, javítsák a bank működését.