Csányi szemet vetett a Tescóra

Tesco
Vágólapra másolva!
Az OTP-nek és vezetőjének, Csányi Sándornak az érdeklődését is felkeltette, hogy a brit Tesco a visegrádi négyek területén működő Tesco Európát megfelelő áron eladná egy tőkeerős befektetőnek, de a lengyel reakciótól tartó Orbán Viktor kérésére elállt ettől.
Vágólapra másolva!

A Figyelő gazdasági hetilap információ szerint a vételár az 1000 milliárd forintot közelíthette volna, bár egy gyors üzlet esetén talán ennél jóval kisebb összeg fejében is átengedné a régiós érdekeltségét a brit anyacég.

Az uniós piacra vágyakozó kínai és orosz üzletemberek mellett az agrárgazdasági portfólióját gőzerővel bővítő magyar bankcsoport is készíttetett tervet a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák hálózatát tömörítő Tesco Európa kivásárlására.

Az OTP elgondolkodott a Tesco megvételén Forrás: 123rf.com

Az ágazati hírek szerint az OTP Bank és vezetője, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató érdeklődését is felkeltette a befektetési lehetőség egy ágazati tanácsadó javaslatára. A bank külön munkacsoportot állított fel a Tesco-deal kidolgozására, mert nagy lökést, akár 8-10 millió új kártyatulajdonost és lakossági ügyfelet hozhatna, ha a közép-európai lánc megszerzésével a banki és a kereskedelmi szinergiákat az akvizícióval kiaknázná.

mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multilánc, régiós piacot hozva a magyar gazdáknak, feldolgozóknak. Kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel – írja a gazdasági hetilap.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. cáfolta az eladásról szóló híreket.

Jelenleg így a cseh nagybefektető-politikus, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Andrej Babis tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek.