Jól nézze meg a szúnyogriasztóját

szúnyog
Nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
Vágólapra másolva!
21 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálták meg. A 21 termék közül hétben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva egészségügyi szempontból veszélyes.
Vágólapra másolva!

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű, és kevesebb problémával összefüggésbe hozott vegyület a pikaridin. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. A 21 termék közül öt termékben volt ez a hatóanyag – közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Hat termékben találtak természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diolt. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Egy termék csak növényi illóolajokat tartalmazott, ami szintén az arra érzékenyeknél okozhat allergiás tünetet, és hatékonyságuk is valamivel alacsonyabb, de a fentihez hasonlóan az arra nem érzékeny fogyasztóknak kisebb egészségügyi kockázatú alternatívát jelent a szintetikus DEET-tartalmú termékhez képest.

Forrás: Wikimedia Commons

A pontozás során 13 termék ért el 13 pontot, ezek használata ajánlható a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír, hogy alacsony és közepes árkategóriában is találunk ajánlható szúnyogriasztót, de a drágábbak között is van kerülendő termék.

Nem mindegy, hogy szúnyogriasztó vagy szúnyogirtó?

Fontos, hogy vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét. A boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordulhat, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert.

21 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szert vizsgáltak meg Forrás: Wikimedia Commons

Pedig nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró (konektorban használható) elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, de vannak a fentiekhez hasonló fújós kiszerelésű rovarirtók is.

A rovarirtó készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak, amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a vízi élőlényekre is mérgezőek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

A tesztben résztvevő termékekről itt olvashat bővebben>>>>