Drágább lehet a meggy, a kajszibarack és a cseresznye is

Orosz gyümölcs bojkott, magyar meggy
Berkenye, 2011. július 11. Egy dolgozó mutatja a begyűjtött meggyet a Berkenye Faluszövetkezet hűtőházában Berkenyén. A bogyósgyümölcsre szakosodott hűtőház termékei főleg külföldre kerülnek. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Egyharmadával lesz kevesebb a meggytermés az idén, de a fagykár miatt szinte minden más gyümölcsből is kevesebb terem - ezt mondta az Origónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti vezetője.   
Vágólapra másolva!
Kevesebb lesz a kajszi is Forrás: Dreamstime

Pontos adatok még nincsenek, hogy mennyivel terem kevesebb gyümölcs az idén. Mártonffy Béla azt mondta, most gyűjtik össze a gazdáktól a jelentéseket. Ami biztos: átlagosan 25-35%-kal kevesebb lesz a meggyből, a kajszibarackból és a cseresznyéből is - de szinte minden más gyümölcsöt is érintett a fagykár. Ez azt jelenti, hogy van, ahol kisebb a terméskiesés, akár 10% alatti, máshol a termés több mint fele kiesik.

Mártonffy Bélától azt is megkérdeztük, hogy ez milyen hatással lesz majd az árakra. Azt mondta, hogy egyelőre az biztos, hogy nem lesz annyira alacsony a meggy felvásárlási ára, mint tavaly volt, de hogy pontosan mennyi lesz, azt a kínálat és a kereslet határozza majd meg.

Az étkezési meggyből nem lesz hiány

- hangsúlyozta Mártonffy Béla.

Az M1 ma reggeli adásában Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szakértője azt mondta: a termelők önköltsége 120 forint, a mostani helyzetben pedig 200 forint kilónkénti ár felett akarják értékesíteni a meggyet.

A komoly fagykárt bejelentők az országos kárenyhítési alapból kaphatnak kártérítést - a bejelentés után körülbelül fél, egy év után.