Megrogytak a beruházások Magyarországon

ökoaszfalt, gumibitumen, MOL, útépítés
Magyarország legrégebbi gumibitumenes burkolata 2004-ben, Zalaegerszegen épült. Az út most is kiváló állapotban van a MOL közlése szerint
Vágólapra másolva!
2016 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól - írja a Központi Statisztikai Hivatal. A beruházások csökkenését döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. A kevésbé érintett területeken, így a gépberuházási tevékenység, illetve egyes ágazatok (például feldolgozóipar) esetében a csökkenés kisebb volt.
Vágólapra másolva!

2016 első negyedévében a beruházások 2,4 százalékal mérséklődtek. A beruházási tevékenység volumene 9,6, ezen belül a gép- és berendezés beruházásoké 3,0, az építési beruházásoké nagymértékben, 19 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, a

legnagyobb mértékben 74 százalékkal az EU-forrásból finanszírozott

ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejezése folytán a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban.

A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6 százalékkal mérséklődtek, elsősorban a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása és a vegyi anyag, termék gyártása alágak beruházásainak visszaesése miatt.

Az útépítési beruházások 41 százalékkal estek vissza Forrás: MOL

Ugyanakkor az alágak több mint felében nőttek a beruházások, a legnagyobb mértékben – egy nyugat-magyarországi zöldmezős beruházás hatására – a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása területén.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások befejeződése miatt – 41 százalékkal csökkent.
Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményértéke gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), miközben a lakásépítések visszaestek, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanfejlesztések növekedtek.

Csökkentek a beruházások – elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések befejeződései miatt – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (6,3%), az oktatásban (14%), valamint a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (28%).

Volt, ahol 100 százalékkal nőttek a beruházások

Néhány kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban a beruházások jelentősen nőttek. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások növekedésében (100%) szerepet játszottak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (16%) nemzetgazdasági ágban a hotelépítések és a szállodafelújítások növelték a beruházások teljesítményét. A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak emelkedését (32%) néhány nagyberuházás okozta.

A sokarcú Egerben minden pillanat egy kaland, egri termálfürdő Forrás: MTI/Komka Péter

Az egyéb szolgáltatás területén (190%) a gyógyfürdő-felújítások és az egyházi épületek rekonstrukciós

munkálatai növelték a beruházásokat.

A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 2,7 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest.