Hatpercenként gyilkol, mégis legális

Bear trap with cigarettes ARTWORK DIGITALLY GENERATED ILLUSTRATION NOBODY NO ONE NO-ONE 3D 3 DIMENSIONAL THREE DIMENSIONAL PLAIN BACKGROUND WHITE BACKGROUND BEAR TRAP CIGARETTES SMOKING ISSUES ADDICTION SQUARE FORMAT
Bear trap with cigarettes, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A felnőtt lakosság közel 30 százaléka dohányzik. Magyarországon évente 8500-an halnak meg tüdőrákban. Május 31-e Dohányzásmentes Világnap. A WHO idei kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohánytermékek egységes csomagolásával letörhetik a cigaretta vonzerejét, és tönkretehetik a nagystílű ragyogását. A fiatalokat a legnehezebb meggyőzni, egyre több tini dohányzik. 
Vágólapra másolva!

A világban hatpercenként meghal egy ember a dohányzással összefüggésbe hozható betegség miatt. Az előrejelzések szerint 2030-ra a mai 6 millióról évi 8 millióra is nőhet azoknak a száma, akik tüdő- vagy gégerákban halnak meg. Magyarországon a lakosság csaknem harmada, összességében több mint 2,5 millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel – írja a Semmelweis Egyetem jelentése.

Dohányzási szokások Forrás: MTI

Mellettük még további másfél millióan vannak azok, akik valaha dohányoztak, de már leszoktak, tehát összességében négymillió olyan felnőtt van, aki nikotinfüggő volt, vagy még ma is az.

Kevesebb a nikotinfüggő

Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozást vezettek be az utóbbi években. Többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása és a nemzeti dohányboltok megnyitása is ezt a célt szolgálta.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint a dohányzás korlátozása nem igazolta a korábbi félelmeket, a vendéglátás bevétele nem csökkent az intézkedés hatására. Az intézkedéseket az is indokolja, hogy

80-90 milliárd forinttal többet költ az állam a dohányzás okozta egészségkárosodás gyógyítására,

mint amennyi adóbevétele származik a dohánytermékek adójából.

Az Emmi az Origónak azt írta, májusban egy új jogharmonizáció miatt megint módosult a nemdohányzók védelméről szóló törvény, valamint a hozzá tartozó végrehajtási rendelet. Megváltozott az elektronikus cigaretták forgalmazására és használatára vonatkozó szabályozás. Május 20-tól ott, ahol tilos a dohányzás, e-cigizni is tilos.

Készüljön az egységes csomagolásra

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.
Magyarországon még nincs eldöntve, hogy mikortól vezetik be az egységes cigarettásdobozokat – mondta az Origónak Sánta János, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) elnöke.

Így nézne ki egy egységes cigarettásdoboz Forrás: Origo

Az egységesítéssel nem értünk egyet, mert nem emiatt fognak kevesebb cigarettát venni a dohányosok – mondta Sánta János. A nemzeti dohányboltok megnyitása után viszont a fiatalok valóban nehezebben jutnak hozzá a dohánytermékekhez – mondta a DBMSZ elnöke.

Magyarországi helyzetkép:

  • A dohányzás gyakorisága a felnőttek körében mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben.
  • A dohányzók aránya 2009-ben a férfiaknál 44,3 százalékos volt, a nőknél 34,1 százalék.
  • 2014-ben a férfiaknál közel 3 százalékkal kisebb volt a dohányosok száma, nőknél pedig 6 százalékkal kevesebben gyújtottak rá.
  • Nőtt a nemdohányzók aránya a 13–15 évesek körében is. 2012-ben a nemdohányzók aránya 64,5 százalék volt a fiatalok körében, ez az arány 2013-ra 69,5 százalékra emelkedett.
  • Az alkalmi dohányosok aránya 2012-ben 28 százalék volt, ez 2013-ra 21 százalékra csökkent.
  • 2012-ben a naponta dohányzó 13–15 évesek aránya 7,5 százalék volt, míg 2013-ra ez az arány 9,5 százalékra emelkedett.
  • Az e-cigit használók száma is nőtt, 2009-ben a fiatalok 2,9 százaléka használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4 százalékra emelkedett.

A DBMSZ azt javasolja a kormánynak, vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét. Sánta János példaként elmondta, hogy a dohányzás szempontjából liberálisabb Németországban a rászokást előidéző tényezőkre hívják fel a fiatalok figyelmét, és ezzel érték el, hogy jelentősen csökkent a fiatalkorúak dohányzása.

Már be kellett volna vezetni

Nemzetközi szerződést szegett meg a kormány, mert május 20-ig nem jelent meg az a rendelet, amelyben meghatározzák, hogy mikortól jelennek meg az egységes cigarettásdobozok Magyarországon – közölte a Füstirtók Egyesülete.

A kormány elfogadta a jogszabály-módosítást

A kormány május 11-én tárgyalta és elfogadta a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Kormányrendelet módosítására vonatkozó előterjesztést – közölték megkeresésünkre a miniszterelnökségi sajtóirodán.

E módosítás részeként nyújtották be az egységes csomagolás bevezetésére vonatkozó szabályozást. A jogszabály aláíratása és közzététele kapott tájékoztatás alapján folyik.

Tavaly július 20-án Magyarország kilenc másik országgal együtt nemzetközi megállapodást írt alá Párizsban az egységes cigarettásdobozok bevezetéséről. Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását.

Az egységes csomagolás csökkentheti a cigaretták vonzerejét Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vitaliy Belousov

Írország és Magyarország csak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok, köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják az egységesítés lehetőségét. Magyar részről Sonkodi Balázs államtitkár és Beneda Attila helyettes államtitkár vett részt a konferencián.

Akkor Magyarország is vállalta, hogy a rendelet 2016. május 20-ig megjelenik. De ez még nem történt meg. Lázár János egy májusi Kormányinfón beszélt arról, hogy még idén betilthatják a mentolos vagy gyümölcsös ízesítésű cigarettákat Magyarországon. Az egységesítésről azt mondta, még nincs dátuma.

Kevesebben dohányoznak

Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl, mondta a WHO főigazgatója, dr. Margaret Chan az egységesítésről. „Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.”

Az egységes cigisdobozokat eddig még csak Ausztráliában vezették be.

Ausztráliában a dohányosok száma évek óta csökken – írja a WHO. Ausztrália 2012-ben vezette be az egységes csomagolást az újfajta és nagyobb méretű egészségvédő figyelmeztetésekkel együtt. 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55 százalékkal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében. Ez több mint 108 ezer olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban – írja a WHO.

Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

A DBMSZ szerint a magyar kormány az utóbbi négy-öt évben olyan intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, aminek a jelei már látszanak:

5 százalékkal nőtt a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra, és csökkent a dohányzó lakosok száma.

A dohányipari befektetők az Ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adataira hivatkozva azt írják, 2010–2013 között az ausztrál fiatalkorúak még egyre többet dohányoztak.

A 12–17 év közöttiek között 30 százalékkal nőtt a dohányosok száma.

A DBMSZ szerint az ausztrál tapasztalatok azt mutatják, az egységes csomagolás nem hatékony eszköze a dohányzás csökkentésének.

Dr. Oleg Chestnov, a WHO nem fertőző betegségekért és mentális egészségért felelős főigazgató-helyettese szerint az egységes csomagolás csökkentheti a dohánytermékek iránti keresletet.
Az idei Dohányzásmentes Világnap mottója:

Népegészségügyi szempontból fontos, hogy a fiatal generáció ne legyen nikotinfüggő. Magyarországon hal meg a legtöbb ember rosszindulatú daganatos betegségben.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa azt mondta, emelkedett a nők aránya a tüdőrákos halálozásban, hiszen a női felnőtt lakosság 25 százaléka dohányzik.

Vannak leszokást segítő, támogató programok a tüdőgondozókban, valamint telefonon is kérhetnek segítséget azok, aki le szeretnék tenni a cigarettát, ők a

06/80-44-20-44-es zöldszám hívásával

kérhetnek tanácsot szakemberektől. A főorvos elmondta, tervezik, hogy célzott tüdőszűrésre hívják majd az 50 év feletti dohányosokat.

A fizetés negyedét élvezeti cikkre költjük

A KSH adatai szerint a magyar lakosság 2014-ben havonta

28 ezer forintot költött alkoholra és dohánytermékre.

Magyarországon az utóbbi öt évben egy szál cigaretta ára 30,8 forintról, 54,1 forintra emelkedett, ez 75 százalékos drágulást jelent – mondta az Origónak Tóth Attila, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Egy doboz cigaretta ára ma ezer forint körül van, a csempészett cigiért 500 forintot kérnek. Tóth Attila szerint

laboratóriumi körülmények között az áremelésre a fogyasztó leszokással reagál.

A valóságban azonban három alternatívája van. Az egyik a leszokás, a másik az átszokás legális alternatívára (például cigarettáról olcsóbb termékekre, e-cigire), a harmadik pedig az átszokás illegális termékre.

A dohányágazat tervezhetősége a szabályok rendkívül gyors változása miatt hosszú távon szinte lehetetlen.

Forrás: Origo

A hazai piac jövedelmezősége kicsi, jelen adózás mellett egy 1000 forintos cigarettán a gyártó árrése 11 százalék, ebből még ki kell gazdálkodnia a költségeit, egy 40 g-os 1000 forintos finomra vágott fogyasztási dohányon pedig 7,7 százalék az árrés – mondta Tóth Attila.

A kormány tovább akarja emelni a dohánytermékek jövedéki adóját. A legfrissebb javaslat szerint 1,5 év alatt

29 százalékkal emelnék a dohánytermékek adóját.

Az adóemelés miatt egy doboz cigaretta akár 300 forinttal is többe kerülhet majd 2017 év végén. A DBMSZ szerint viszont ilyen mértékű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne, és a feketepiac még inkább megerősödne.