Demján: Spéderék megvezették Orbánt

Demján Sándor Budapest, 2015. augusztus 10.
Demján Sándor, a TriGranit Zrt. alapító elnöke beszél a sajtótájékoztatón Budapesten, a TriGranit székházában 2015. augusztus 10-én. A tájékoztatón Demján Sándor bejelentette, hogy a TriGranit ingatlan-portfólió
Budapest, 2015. augusztus 10. Demján Sándor, a TriGranit Zrt. alapító elnöke beszél a sajtótájékoztatón Budapesten, a TriGranit székházában 2015. augusztus 10-én. A tájékoztatón Demján Sándor bejelentette, hogy a TriGranit ingatlan-portfóliója jelentős részének eladásáról írt alá megállapodást a nemzetközi magántulajdonú befektetési vállalattal, a TPG Real Estate-tel. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Több százezer ember kisemmizésére készül Spéder Zoltán, az FHB elnöke, írta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek. Demján szerint Spéder az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vizsgálja ki, hogyan érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok. Azt írja, meggyőződése, hogy

a kormányt és a miniszterelnököt is félretájékoztatták

a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

Demján Sándor szerint a takarékszövetkezeti integráció után a takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent. A nyereség a plusz 10 milliárd forintról 2 milliárd forintos veszteségbe fordult. Ezzel párhuzamosan a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte a nyereségét.

A szintén integrációs tag FHB vesztesége 10 milliárd forint, ezzel az egész takarékszövetkezeti szektor súlyos veszteségbe került – írja Demján Sándor.

Demján Sándor szerint ki kell vizsgálni a takarékszövetkezeti integrációt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Demján szerint 2015 második felében 30 milliárdos hiány volt az FHB-nál. Spéder Zoltán ezért

arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket,

hogy tőkeemelést hajtsanak végre, és a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket. Ezzel az FHB elkerülte működési engedélyének visszavonását.

Demján Sándor szerint

Spéder Zoltán és üzlettársai céghálót szőnek a takarékszövetkezeti szektor köré, parazitaként szívják ki az erőforrásokat.

Az ügyben reagált a Takarékbank, a pénzintézet álláspontját itt olvashatják el.

Az OTSZ elnöke szerint Spéder Zoltán arra készül, hogy az FHB-részvényeket a takarékszövetkezetekkel felvásároltassák. Ez egyrészt azért aggályos, mert az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a takarékszövetkezeti szektornak kell finanszíroznia, másrészt azért, mert

egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik 130 ezer szövetkezeti részjegytulajdonos kárára.

Demján Sándor azt kéri a miniszterelnöktől, akadályozza meg, hogy 600 ezer embert kisemmizzenek.

Megkérdeztük az FHB-t, a Miniszterelnökséget és a takarékszövetkezeteket is, hogy mit gondolnak Demján Sándor leveléről, ha válaszolnak, azonnal megírjuk.