Egyre nagyobb a baj Brazíliában

2016.06.01. 16:38

Tovább mélyült a gazdasági válság Brazíliában az idei első negyedévben.

A brazil statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal zsugorodott január-márciusban az előző év azonos időszakához képest, míg negyedéves összevetésben 0,3 százalékot tett ki a csökkenés. 

Tavaly a brazil gazdaság teljesítménye 3,8 százalékkal esett vissza, ami az utóbbi 25 év legrosszabb adata volt. 

Elemzők még ennél is rosszabb eredményre számítanak az idei évről, miután a március 31-ével végződő 12 hónapban 4,7 százalékkal csökkent a GDP. 

Tüntetők ezrei követelik Dilma Rousseff brazil elnök lemondását Sao PaulóbanForrás: AFP/Nelson Almeida

Negyedéves szinten a negyedik, éves összehasonlításban pedig már a nyolcadik egymást követő negyedévben csökkent a brazil GDP január-márciusban. Utoljára 86 éve (1930–1931), a nagy világgazdasági válság közepén fordult elő, hogy a brazil gazdaság két évig zsugorodott. 

A GDP csökkenése alapvetően az ipari termelés 7,3 százalékos visszaesésére vezethető vissza, 

míg a mezőgazdaság és a szolgáltató szektor teljesítménye egyaránt 3,7-3,7 százalékkal romlott. 

Keresleti oldalról a háztartások fogyasztásának 6,3 százalékos csökkenése fékezte a gazdasági növekedést, 

a munkanélküliség növekedésének, a jövedelmek visszaesésének és az infláció emelkedésének következményeként. 

Az előző negyedévhez képest az ipari termelés 1,2 százalékkal, a mezőgazdaság 0,3 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,2 százalékkal zsugorodtak, miközben a lakossági fogyasztás 1,7 százalékkal, a beruházások pedig 2,7 százalékkal csökkentek. 

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága 2014 második negyedévében került recesszióba. A gazdasági helyzet folyamatos romlása, amelyet az erős belpolitikai feszültségek is súlyosbítottak, azt eredményezte, hogy a három nagy hitelminősítő sorra egymás után megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK