Elveszett az útlevél – rohanjak a hivatalba, vagy van más megoldás?

járási hivatal, Új útlevelek mintapéldányai a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban (KEK KH) sajtótájékoztatón, útlevél
Vágólapra másolva!
Mindjárt itt a nyár, a szerencsésebbeknek egy külföldi nyaralás is belefér majd a költségvetésbe, éppen ezért érdemes már jó előre gondoskodni arról, hogy rendben legyen az útlevelünk. Az Origo a KEKKH új szolgáltatása, a Webes Ügysegéd alkalmazás tesztelését az útlevéllel kapcsolatos elektronikus ügyintézéssel folytatja, hogy Önnek a csomagolás szünetében adódó néhány perc is elegendő legyen erre.
Vágólapra másolva!

Az erkölcsi bizonyítvány igénylése, valamint a járművel kapcsolatos ügyintézés kipróbálása után már rutinosan írtam be a KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) címét a böngészőbe, és nem okozott gondot a Webes Ügysegéd megtalálása sem.

Követhetem az ügyeket

Mivel korábban már kipróbáltam az említett dolgokat, nekem a kérelmeim, nyilatkozataim felület jelent meg először. Ez tulajdonképpen igen hasznos, hiszen nem csak azt láthatom, hogy milyen dolgokat intéztem korábban elektronikusan, de azt is, hogy az egyes ügyekkel hol tartok, és akár folytathatom is azokat, amelyekkel korábban elakadtam, vagy valami miatt abbahagytam.

Lássuk az útlevelet

Én viszont ezúttal egy új dolgot akartam kipróbálni, így az „Új kérelem, nyilatkozat benyújtása" menüpontot választottam ki felül. Megjelent a már ismerős oldal az összesen 13 „csempével", amelyek közül ezúttal az Útlevél feliratút választottam.

Utazás személyi igazolvánnyal

Magyar állampolgárok az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától útlevél nélkül, személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak az uniós tagállamok, illetve az Európai Gazdasági Térség tagállamai (az EU tagállamok valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia) területére. E térségben az összes forgalomban lévő személyi igazolvány típus használható, a gyakorlatban ugyanakkor célszerű az új típusú, kártyaformájú személyi igazolvány vagy útlevél használata. A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorúak azonban csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

Ahogy az ábra is mutatja, két opció közül választhatunk, én kezdésnek az útlevél pótlása mellett döntöttem.

Bár akadhatnak olyanok, akik számára kissé zavaró lehet a sok magyarázó szöveg a felületeken, érdemes elolvasni ezeket.

A szöveg alapján ugyanis sokan ráébredhetnek, hogy bizony nem élhetnék sem ezzel a lehetőséggel, sem a második magánútlevél igénylésével. Ennek oka, hogy csak a 2013. január 1-jét követően igényelt útleveleknél van mindkettőre lehetőség és csak akkor, ha a kérelmező hozzájárult ujjnyomat adatának tárolásához, vagy ujjnyomat adat felvételezésére a jogszabályban előírt okból nem került sor. Mivel én 2014-ben igényeltem útlevelet, folytattam a próbálkozást, és rákattintottam az Útlevél pótlása „csempére".

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A megjelenő felület láttán megörültem, hiszen itt még egyértelműen tudtam tovább lépni. Néhány tájékoztató információt kellett csak megadnom.

A fejlesztők számára egy nagy piros pont,

hogy nem kérik az okmány számát, hiszen ha ellopták, elveszítettem, akkor ugye nem tudom megnézni, és nem tudom, más hogy van vele, de én nem szoktam megjegyezni az útlevélszámomat. A típus megadása mellett döntöttem és kevésbé drámai forgatókönyv, az Elvesztés, megsemmisülés bejelölése után jöhetett ismét a Tovább gomb.

A 21. században élünk

A következő két oldalon villámgyorsan átsuhantam, hiszen egy egyszerű jelöléssel azt kellett megadni, hova szeretném kapni az új okmányt, illetve az értesítéseket hova kérem. Viszont ami ezután következett, az megerősítette bennem az érzést, hogy igen, a 21. században élünk.

Az Ellenőrzés menüpont alatt ugyanis hirtelen saját magammal találtam szemben magam,

vagyis megjelent a rólam készült fénykép, az aláírásom digitális változata és egyéb személyes adataim, illetve az útlevélről szóló információk. Sőt, az is kiderült, hogy mennyibe kerül nekem a pótlás igénylése – 15 ezer forint -, ami átutalással vagy bankkártyás fizetéssel is teljesíthetek.

Mivel szerencsére nem veszett el az útlevelem, így csak kíváncsiságból kattintottam a Fizetés menüpontra, ahol a már említett két opció közül választva fizethetünk. Az online bankkártyás módszerrel léptem még eggyel tovább, az OTP ismerős felülete jelent meg, ahol

néhány egyszerű lépéssel megvalósítható a fizetés.

Innen pedig már csak várnunk kell, hogy megkapjuk az új útlevelünket.

Második magánútlevél

Megnéztem azt is, hogy milyen lehetőségeik vannak a második magánútlevelet igénylőknek.

A tájékoztató szöveget szerintem érdemes ezúttal is elolvasni,

miután rákattintunk a megfelelő „csempére". Újságíróként viszonylag sűrűn utazok külföldre, így ezt a lehetőséget jelöltem be, majd amikor a rendszer rákérdezett, hogy mennyi időre igénylem, én végül a maximális időtartamot választottam, ami két év, és nyomtam is a Tovább gombot.

Amikor megjelent a következő oldal, úgy gondoltam, hogy ezen a ponton elakadtam, ugyanis a munkáltatói igazolást kellett volna feltöltenem.

A rendszer JPEG és PDF formátumú fájlokat fogad el,

a Fájl kiválasztása gombra kattintva nyílik meg a Windows-ból ismerős menürendszer, ahol megkereshetjük a szükséges fájlt, majd az Új fájl felvitele gombbal tölthetjük fel a rendszerbe.

Mint említettem, elvileg munkáltatói igazolást kellett volna feltölteni, de egy találomra kiválasztott JPEG fájllal is sikerült tovább lépnem. Innen minden ugyanúgy megy, mint az útlevél pótlásánál. Természetesen nem feledkeztem meg arról, hogy megkérdezzem a KEKKH-t, mi történik akkor, ha rossz dokumentumot töltök fel. Kérdésemre válaszolva arról tájékoztattak, hogy

amennyiben a rendszer a beépített szűrőknek köszönhetően valamilyen hibát jelez, úgy mindenképp ügyintézőhöz kerül az ügy

és hiánypótlást fog kérni az ügyféltől. Akár szándékosan, akár véletlenül követ el valaki hibát, az később kiderül és javítják.

5 perc elég volt

Összességében elégedett voltam ezzel az ügyintézéssel, hiszen nem kértek feleslegesen olyan információkat, amelyekkel az okmány elvesztése miatt nem rendelkezhettem, viszont a lehető legegyszerűbben,

valóban mindössze néhány lépéssel sikerült intézkednem.

Ha nem kell közben feljegyeznem a tapasztaltakat, valószínűleg a fizetéssel együtt öt percet sem vett volna igénybe az egész folyamat.

Akad az App

Kipróbáltam mindezt az OkmányApp mobilalkalmazással is. Érdekesség, hogy az applikáció nyitóoldalán két ikon megérintésével is eljuthatunk útlevél ügyintézéshez. Először a „Személyes okmányok" menüpontra böktem, és megjelent az a két opció, amivel a webes felületen is találkoztam. Rögtön a pótlással próbálkoztam, azonban azzal kellett szembesülnöm, hogy ez nem fog sikerülni, a korábban már látott, „A kiválasztott folyamat OkmányApp-on keresztül átmenetileg nem elérhető.„ üzenet fogadott ugyanis.

A második magánútlevél igénylésénél viszont tovább jutottam, és örömmel tapasztaltam, hogy a weben már megismert menüpontokon végighaladva ezt

tényleg el tudom intézni okostelefonon,

no meg egy bankkártya segítségével.

Érdekesség, hogy egy Okmányok pótlása menüpont is van az OkmányApp nyitóoldalán, amelyet megérintve szintén az Útlevél pótlása funkció jelenik meg, de ténylegesen innen sem intézhető ez az ügytípus még.