240 milliárdos üzlet a lakáskiadás

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Magyarországon 120-200 ezer bérlőknek piaci alapon kiadott lakóingatlan lehet az ingatlan.com becslése szerint. A kiadott ingatlanok országos átlagos bérleti díja havi 100 ezer forint körül mozog, így a piac mérete éves szinten 144-240 milliárd forintra rúghat. Ez pedig csak a személyi jövedelemadó szempontjából 19-32 milliárd forintos összeget jelentene, ha mindenki teljesítené adófizetési kötelezettségét.
Vágólapra másolva!

A bérelhető lakások iránti igény és kínálat idén jelentősen megnőtt: az ingatlan.com adatai szerint az elmúlt évben közel összesen 170 ezer magánszemély keresett bérlőt a lakóingatlanába. Az idén azonban növekedett a piac, január óta minden hónapban

20-75 százalékkal több hirdetést adtak fel

kiadó lakóingatlanokra, mint az előző év azonos hónapjában - derül ki az ingatlan.com több mint 240 ezer magánszemély által feladott hirdetésen alapuló összeállításából.

A magyarok 3 százaléka él albérletben

A 120-200 ezres kiadó ingatlankínálat összhangban van az Eurostat adataival, amely szerint a magyarországi népesség több mint 3 százaléka él piaci alapon kiadott lakóingatlanban. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 383 ezer üres lakást tartott nyilván a hivatalos statisztika - mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kiadó lakóingatlanok havi átlagos bérleti díja a kínálati piacon az elmúlt 12 hónap és az összes

kiadó ingatlan alapján havonta 100 ezer forint.

Ebből adódóan a kiadó lakóingatlanok piaca idén éves szinten legalább 144-240 milliárd forintra tehető.

240 milliárdos lehet a kiadó lakások piaca Forrás: MTI/Marjai János

Ez a piac pedig adózási szempontból is lényeges tétel, ha ugyanis a 10 százalékos költségátalányt alkalmazó adózással számolunk, akkor a piaci alapon kiadott lakóingatlanból származó 144-240 milliárdos becsült összeg 90 százaléka után kell 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetni. Ez pedig 19-32 milliárd forintos bevételt jelenthet a költségvetés számára.

“A lakástulajdonosok kiadásból származó jövedelmet mérsékelheti az egészségügyi hozzájárulás, de ezt nem minden esetben kell fizetni, ezért pontos összeget nehéz becsülni erre az összegre” – tette hozzá Balogh László. Az persze továbbra is kérdéses, hogy valójában hányan adóznak a lakáskiadás után.

Csökkenhetnek az árak

Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a kiadó ingatlanokra vonatkozó - az elmúlt 12 hónapban az oldalon meghirdetett összes kiadó lakás és ház adataiból számított - havi 100 ezer forintos bérleti díj egy országos átlag, de területenként jelentősen eltérnek a díjak.

Hamarosan csökkenhetnek az albérletárak Forrás: MTI/Marjai János

Budapesten például a kiadó lakásokat átlagosan havi 140-160 ezer forintért hirdetik, ez pedig jelentősen felhúzza az országos átlagot, míg vidéken bőven vannak akár 80-100 ezer alatti bérleti díjak. A tapasztalatok alapján

a befektetők által vásárolt ingatlanok nagy része megjelenik a kiadó lakások piacán,

így a kínálat folyamatos bővülése árversenyt eredményezhet. Ez jó hír lehet a bérlőknek, hiszen ez előbb-utóbb akár a bérleti díjak mérséklődéséhez is vezethet.