Demján Sándor levele és az FHB-ügy

Malév, Demján Sándor
Vágólapra másolva!
Demján Sándor egy Orbán Viktornak írt nyílt levélben ment neki Spéder Zoltán FHB-elnöknek és a Takarékbanknak, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke pedig Varga Mihályhoz fordult a takarékok integrációja körüli problémák miatt. A Takarékbank és az integrációs szervezet tagadta a vádakat. Az Origo úgy értesült, a Takarékbank többségi tulajdont szerezhet az FHB-ban, és Demján szerint mindez 600 ezer ember kisemmizéséhez vezet. A kormány olyan alapot hoz létre, amibe a bankok beletehetik a nem fizető ingatlanhiteleiket. Visszaestek a beruházások Magyarországon, a kiskereskedelem viszont nagyot nőtt áprilisban. Az unióban és az eurózónában is csökkent a munkanélküliség. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Több százezer ember kisemmizésére készül Spéder Zoltán, az FHB elnöke, írta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek. Demján szerint Spéder Zoltán az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. Demján Sándor azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vizsgálja ki, hogyan érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok. Azt írta, meggyőződése, hogy

a kormányt és a miniszterelnököt is félretájékoztatták a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

Demján vs. Takarékbank

A Takarékbank válaszolt az OTSZ elnökének vádjaira. A pénzintézet szerint Demján Sándor hazudik, és nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért

jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség pedig nekiment saját elnökének, Demján Sándornak, amiért Spédert és az FHB-t támadta. A hitelintézeti integráció tagjainak 90 százaléka aláírta azt a nyílt levelet, amiben felszólították, hogy hagyja abba "a Takarékszövetkezetek érdekeit sértő tevékenységét".

Demján Sándor bepanaszolta Spéder Zoltánt és a Takarékbankot Orbán Viktornál Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Patai vs. Takarékbank

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke szerint az állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben, ezért azt kérte Varga Mihály minisztertől, a kormány módosítson a szabályokon.

A Takarékbank és a takarékszövetkezetek integrációs szervezete szerint ,ha Patai Mihály valóban levelet írt Varga Mihálynak a takarékok körüli problémákról, akkor elszámolással tartozik a szövetség tagjainak. A két szervezet tagadja Patai állításait, de több ponton olyasmit tulajdonítanak neki, amit valójában nem írt.

A közgyűlésen kiderül

A Takarékbank egyébként épp aznap hívott össze rendkívüli közgyűlést június 15-ére, amikor Demján levele nyilvánosságra került. A közgyűlés egyik napirendi pontja "felhatalmazás szövetkezeti hitelintézetben történő többségi részesedés megszerzésére" lesz. Az Origo úgy értesült,

ez az FHB-ban való többségi tulajdon megszerzését, vagyis FHB-részvények vásárlását takarja.

Úgy tudjuk, 70 milliárd forintért vásárolhat a Takarékbank többségi tulajdont a Spéder Zoltán vezette pénzintézetben. Demján Sándor részben épp azzal támadta Spédert, hogy FHB-részvényeket akar felvásároltatni a takarékokkal.

Demján szerint Spéder a takarékokkal vásároltatna be az FHB részvényeiből Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A bankok átcsoportosíthatják a rossz jelzáloghiteleket

A kormány különleges jelzálogkezelő alapot állít fel, amibe a bankok részben átcsoportosíthatják a nem teljesítő hiteleiket, közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. A nem teljesítő háztartási lakáshitelek aránya mintegy 18 százalék, Varga Mihály szerint

40-50 ezer háztartási lakáshitel kerül a jelzálogkezelő alapba.

Hűtőcsereprogram

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 500 millió forintos keretösszeggel újabb hűtőcsereprogramot hirdetett az Otthon Melege Program folytatásának keretében, jelentette be Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. A program július elején indul.

Egy család maximum 50 százalékos támogatási intenzitás mellett maximum 45 ezer forintra pályázhat majd.

Júliustól azonban nemcsak hűtők cseréjére lehet majd pályázni, a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására egy család akár 2,5 millió forintot is kaphat. Erre a programra 5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amely a továbbiakban akár kétszer további 5-5 milliárd forinttal bővíthető.

Újra lesz hűtőgéppályázat Forrás: Wikipédia

Csökkenő beruházások

2016 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A beruházások csökkenését döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta,

ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. A kevésbé érintett területeken, így a gépberuházási tevékenység, illetve egyes ágazatok (például feldolgozóipar) esetében a csökkenés kisebb volt.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslése alapján márciusban az export euróban számolt értéke 3,5, az importé 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,

a kereskedelmi mérleg többlete 58 millió euróval, 952 millióra csökkent.

2016 áprilisában, ahogy az év első négy hónapjában, csökkentek az ipari termelői árak mind a belföldi, mind a külföldi értékesítésben.

Növekvő kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés volumene 6,4 százalék volt, közölte a KSH. A nyers és a naptárhatástól megtisztított adat különbségét a húsvéthatás magyarázza, az, hogy idén márciusban, tavaly viszont áprilisban volt az ünnep.

A kiskereskedelem szépen nőtt áprilisban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Csökkent a munkanélküliség

Az egy évvel korábbihoz képest az unióban és az eurózónában is csökkent a munkanélküliség 2016 áprilisában. Az unióban Csehországban volt a legkisebb a munkanélküliség, 4,1 százalék, Görögországban a legmagasabb, 24,2 százalék.

Magyarország 5,6 százalékkal az ötödik a sorban.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben, rekordalacsony szintre csökkent májusban a munkanélküliségi ráta Németországban. A 6,1 százalék az 1990-es német újraegyesítés óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta. Elemzők az előző havival megegyezően 6,2 százalékot vártak májusra.

A legnagyobb IKEA

Letették a soroksári IKEA-áruház alapkövét. A soroksári lesz Magyarország, sőt az egész régió legnagyobb IKEA-ja. Az áruház átadása jövő tavasszal várható,

a kék-sárga épület 34 ezer négyzetméteres lesz, közel 300 ember fog benne dolgozni.

Megduplázódott

Andy Vajna kaszinói összesen 6,3 milliárd forint nyereséggel zárták a 2015-ös évet, derült ki a vállalatok hivatalosan publikált éves beszámolóiból. A tavalyi év sokkal nyereségesebb volt, mint a 2014-es, akkor ugyanis 2,8 milliárd forint volt a nyereség.

Andy Vajna kaszinói bő 6 milliárd forint nyereséget termeltek Fotó: Pozsonyi Janka

A görögöknek lehet, hogy nem megy

Görögország tájékoztatta nemzetközi hitelezőit arról, hogy az új hitelrészletért cserébe külön megkövetelt törvénymódosítások egy részét nem tudja végrehajtani - így értesült a Reuters hírügynökség három, a hiteltárgyalásokra rálátó forrásból.

A görög pénzügyminisztérium nem kommentálta az értesülést, és egyelőre

nem világos, hogy a nézeteltérés miatt veszélybe került-e az új hitelrészlet kifizetése.

Az oroszok fegyverkezni kezdenek

Oroszország 1,67 ezer milliárd rubelt (mintegy 25,33 milliárd dollárt) fordít 2016-tól 2020-ig védelmi-ipari komplexumának fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését - jelentette ki a moszkvai kormányülésen Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. Rogozin szerint az új állami programról a múlt héten határozott a kormány.

- mondta Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel folytatott megbeszélésén.