Példaértékű büntetés jöhet a Quaestor-ügyben

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Példaértékű büntetésre számít a Quaestor-ügyben Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki szerint a jogalkotó hamarosan, a károsultak számára megnyugtatóan rendezi ezt a kérdést. A kárrendezési alapból körülbelül 46 milliárd forintot fizetnek ki. A piacfelügyelet a későbbiekben egy esetleges kártalanítást ahhoz kötne, ha az ügyfél évente legalább néhányszor élne a számlalekérdezés jogával. 
Vágólapra másolva!

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint Tarsoly Csabát

akár 20 éves szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az alelnök szerint a brókerbotrányok miatti tiltakozások már régen nem a Quaestor-ügyről és a károsultakról szólnak. Egyes ellenzéki pártok az utóbbi hónapokban már teljesen nyíltan szervezik a demonstrációkat, kifejezetten politikai célzattal.

Az MNB a PSZÁF-tól 2013 őszén vette át a pénzügyi felügyelet feladatait, és úgy tudta megújítani a vizsgálati módszereket, hogy a 15-20 évig feltáratlan bűncselekmény-sorozatokat az első adandó alkalommal felderítette, és megállította a további károkozást – mondta Windisch László a Magyar Időknek.

A Quaestor-ügy egy büntetőügy. Néhány csaló 15-20 éven keresztül átverte a befektetőket, a felügyeletet, a médiát, az MFB-t és úgy általában mindenkit, beleértve a politikusokat is.

Tarsoly Csaba akár 20 évet is kaphat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az, hogy néhány ellenzéki párt ezt a helyzetet most politikai támadásra használja fel, érthető – bár ízléstelen – törekvés, ám eléggé visszás is. A Quaestor, de a Buda-Cash is zavartalanul folytatta bűnös tevékenységét akkor, amikor ezek a pártok éppen kormányon voltak – mondta az jegybank alelnöke.

Furcsa, hogy éppen e pártok kormányzása alatt lazították fel a felügyeleti szabályozást.
A jelenlegi kormányzat értékelte a helyzetet, és néhány hónapon belül szigorította a felügyeleti jogszabályokat, megerősítette az eszközrendszert. Emellett nem hagyta magukra a károsultakat sem: 30 millió forintig kártalanítást kapnak – érvelt az alelnök.

Az MNB végzett az átvilágítással

Az MNB nagyjából végzett a befektetési szolgáltatók átvilágításával, már csak két cég vár határozatra, amelyet egy-két héten belül kézhez kapnak. Jó hír, hogy az ügyfeleknek hamarosan saját Keler-számlát nyitnak. A brókerügyek nyomozásának lezárultával a Legfőbb Ügyészség egyik legfontosabb következtetése az volt, hogy szükséges a névre szóló Keler-alszámlák biztosítása. A konstrukció alapos átgondolást igényel, hogy ne lassítsa, ne akadályozza a tőkepiaci tranzakciókat. Megtaláljuk a megfelelő megoldást, és konkrét javaslatot fogunk tenni a jogalkotónak – mondta Windisch László.