Fejenként 150 ezer forintba került az erőszak Magyarországon

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép a szíriai kormányerők egyik páncélozott harci járművéről a közép-szíriai Homsz kormányzóságban lévő Palmüra közelében. Ezen a napon a szíriai kormányerők és szövetségeseik behatoltak az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei kezén lévő ókori romvárosba
Vágólapra másolva!
Magyarország a 19. legbékésebb ország a világon. A lista elején Izland, Dánia és Ausztria állnak, a végén Szíria, Dél-Szudán és Irak. A magyar gazdaságnak 1,5 ezer milliárd forintba került az erőszak 2015-ben, a világgazdaságnak 3,7 ezer billió forintba. Még soha nem volt ennyi terrortámadás a világban, a menekültek száma a II. világháború óta nem volt ilyen magas.
Vágólapra másolva!

2015-ben 13,6 billió dollárba (3,7 ezer billió forintba, kiírva: 3700000000000000 forintba) kerültek a világgazdaságnak a háborúk és konfliktusok a béke- és gazdaságkutató intézet (Institution for Economics and Peace, IEP) legfrissebb világszintű békeindexéhez kiadott elemzés szerint (angolul itt olvasható).

116 évnyi magyar GDP-t vittek el a konfliktusok

Összehasonlításképpen a teljes magyar gazdaság 2015-ben 32 ezer milliárd forintot termelt, vagyis ennyi volt a GDP. Tehát

Magyarország a jelen állapot szerint 116 év alatt termelne meg annyi pénzt, amennyit a konfliktusok egyetlen év alatt elvittek.

Igaz, a magyar gazdaság relatíve kicsi, de a szám akkor is ijesztő, ha nagyobb gazdaságokhoz viszonyítjuk: az IMF adatai szerint az Egyesült Államok GDP-je 2015-ben 17,9 billió dollár volt, az Európai Unióé 16,2 billió, Kínáé 10,9 billió.

Az elvesztett 13,6 billió dollár a világ teljes GDP-jének 13,3 százalékával egyenértékű.

Történelmi mélypont

A jelentés szerint a béke egyhuzamban 10 éve csökken a világban.

Még soha nem volt ennyire sok terrortámadás, a konfliktusokban elhunytak száma 25 éve nem volt ennyire magas,

a menekültek száma pedig utoljára a II. világháború idején volt ekkora.

2015 elejére 59,5 millió embernek kellett elhagynia az otthonát konfliktusok miatt, vagyis a világ lakosságát nézve minden 122-edik ember menekült volt.

A tanulmány szerint Szíra lakosságának 60 százaléka menekült.

Szomáliában és Dél-Szudánban az arány 20 százalék, és van még kilenc ország, ahol az arány 10 százalék fölött van, írja a Guardian.

Szíria a legkevésbé békés ország a világban Forrás: MTI/EPA/SANA/-------------------

Szíriában a legkevesebb a béke

A békeindex országonkénti kiszámításakor az IEP számos tényezőt vesz figyelembe, például a konfliktusok okozta halálesetek számát, a gyilkosságok számát, a bűnözés szintjének percepcióját, a börtönökben fogvatartottak számát, hogy csak néhányat említsünk.

A jelentés szerint 2014-hez képest 81 ország békésebb lett, ugyanakkor 79 országban kevesebb lett a béke.

Az országonkénti index alapján felállított rangsor első három helyén Izland, Dánia és Ausztria állnak.

A lista végén pedig Szíria, Dél-Szudán és Irak. Az interaktív, kattintható térkép itt elérhető.

Magyarországon fejenként 150 ezer forint a kár

Magyarország a 19. legbékésebb ország. Az IEP számításai szerint 2015-ben

a magyar gazdaságnak 5,5 milliárd dollárba (1,5 ezer milliárd forintba) került az erőszak,

vagyis egy magyarországi lakosra számolva körülbelül 150 ezer forintba.