Nagyot ugrott a cukor ára

Cukorbeteg diéta avagy cukor nélkül fogyhatok?
Vágólapra másolva!
Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, áprilishoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 
Vágólapra másolva!

Az adat megfelel a várakozásoknak: londoni pénzügyi elemzők zéróközeli, kismértékben negatív tartományba várták az éves inflációs rátát májusban, a belépő éves bázishatások miatt. Egy év alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, az üzemanyagok ára viszont jelentősen csökkent.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a csökkenés oka, hogy az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál áprilishoz képest emelkedtek ugyan az árak májusban, de kisebb mértékben, mint egy évvel ezelőtt.

Az élelmiszerek ára jellemzően nem változott, de

a cukor ára 19,7 százalékkal,

az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,9, az étolajé 7,9 százalékkal nőtt, míg a sertéshús ára 18,5, a tejé 7,7, a sajté 6,9 százalékkal csökkent.

A cukor egy év alatt majdnem 20 százalékot drágult Forrás:Origo

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,2, a szolgáltatások 1,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,8, a ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Egy hónap alatt a gyümölcs drágult a legjobban

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek,

azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 3,2 százalékos drágulásának következménye.

E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sajt ára 2,3, a tejé 1,1, a kenyéré 0,7 százalékkal csökkent.

A zöldségárak egy hónap alatt több mint 3 százalékkal nőttek Forrás: Dreamstime

Az üzemanyagokért 2,7 százalékkal kellett többet fizetni. A ruházkodási cikkek ára 0,7, a szeszes italoké, dohányáruké 0,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások és a háztartási energia ára egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.