Ősszel talán újra olcsóbban tankolunk

olaj olajár olajfúrás
An Indonesian trader works at a securities company office during stock trading in Jakarta on January 20, 2015. Asian markets resumed their downward spiral on January 20 with the previous day's China-fuelled rally effectively wiped out by ongoing worries about plunging oil prices and the state of the world economy. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Az olajár alakulása az elmúlt időszakban központi téma, az év eleji mélyrepülése - 30 dollár alatti szinteken volt akkor az árjegyzés - jelentős tőzsdei eséseket eredményezett, nagy jegybankok monetáris politikáját térítette el a korábban meghirdetett irányoktól. Jelenleg viszont nyugodt a piac, az olaj ára is stabilan 50 dollár körül mozog. Ilyen jelentős ármozgás – vagyis egy igazi trendforduló – ilyen rövid idő alatt azonban nem szokványos, ezért magától adódik a kérdés, hogy mi van a háttérben, mi várható a továbbiakban, lehet-e hasonló mozgásokra számítani és ebből akár nyereséget realizálni befektetőként. A témában Asztalos András, a CIB Alapkezelő portfólió menedzsere írt összefoglalót.
Vágólapra másolva!

Az olaj árát, mint minden termék árát alapvetően a kereslet kínálati viszonyok határozzák meg. Az olajár elmúlt egy éves alakulására természetesen több minden hatott, de leginkább a kínálatot szoktuk megnevezni, mint igazi piacmozgató és áralakító tényezőt.

Harc a piacért

A kínálat a kitermelési mennyiségektől függ, amit továbbra is az arab OPEC országok irányítanak leginkább saját gazdasági érdekeik mentén. Felvetődhet ezen a ponton újból egy logikus kérdés, hogy akkor eddig miért volt túlkínálat, ami az eddigi áresésekhez vezetett, ami első ránézésre nem jó az olajkitermelőknek.

Az OPEC országok stratégiája egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket Forrás: DreamsTime

Valóban nem jó, de sok olajkitermelő van eltérő érdekekkel és a gazdasági racionalitásnál sem mindegy, hogy rövid, vagy hosszú távon számolunk haszonnal. Az áresést okozó,

a keresletet meghaladó olajkitermelés stratégiáját az öböl menti arab államok teljesen tudatosan választották,

hogy az új technológiát és így új versenytársat jelentő palaolaj termelőket kiszorítsák a piacról, a „piacukról".

Az arab OPEC tagországok stratégiája aztán beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egyrészt számos palaolaj kitermelőt parkoló pályára (vagy csődbe) tett, másrészt a kieső termelők kiesett termelési mennyiségei miatt az olaj ára elkezdett emelkedni, miközben nem kellett kitermelési kvótát csökkentenie.

A jelenlegi paci helyzet legnagyobb nyertesei tehát az öböl menti arab országok,

amelyek az alacsony olajárak mellett is fenn tudták tartani, adott esetben fokozni az olajkitermelést. A legnagyobb vesztesei az amerikai palaolaj termelők, akik 50 dolláros hordónkénti ár alatt már veszteséggel tudnak működni.

A piacra bízzák az olajárat

Nagy kérdés, hogy a jelenlegi 50 dolláros szint mennyire tartható fenn az év további részében, illetve a jövő évekre vonatkozóan. Amennyiben a jelenlegi kitermelés kiesések tartósak lesznek, és helyüket az arab olajexportáló országok nem pótolják, akkor

a következő hónapokban egy 45-55 dolláros ársáv a legvalószínűbb.

Kisebb korrekciók azért várhatók, hiszen az OPEC-en kívüli kitermelő országok jelentős része a 40-50 dolláros árszinteken tervezte az idei év költségvetését, és az ide visszavezethető volumen kiesések a következő időszakban vissza is térhetnek a piacra, növelve a globális olajkészleteket.

Az olajár forgatókönyvét hosszú távú érdekek mentén politikusok és gazdaságpolitikusok írják Forrás: AFP/Adek Berry

Az 50 dollár körüli árfolyam a palaolaj szempontjából is érdekes, mivel e szint felett és a jelenlegi kitermelési technológia mellett az amerikai palaolaj kitermelés is elkezdhet újból felfutni, tovább növelve a kínálatot. Ennek a fajta alternatív olajkitermelésnek egyik előnye a viszonylagos rugalmassága a hagyományos technológiákhoz képest. Arról sem lehet megfeledkezni, hogy a palaolaj technológiai fejlődés a kitermelés fedezeti pontját egyre alacsonyabb árszintre nyomja, azaz

a mai 50 dolláros árfolyam mellett újabb technológiával már nyereségessé válik.

Jöhet kisebb áresés

Az olajkereslet további élénkülése a kútszám növekedését hozhatja a következő hetekben. Ez ismét az olajpiac kínálati oldalára irányíthatja a befektetők figyelmét, ahol

számítani lehet meglepetésre.

A június 2-i OPEC csúcstalálkozó egyébként nem hozott volumenkorlátozást, gyakorlatilag a kartell a piacra bízza továbbra is az olajár alakulását. A közeljövőben így várhatóan növekvő kitermelési volumeneket mutatnak majd az OPEC statisztikák is.

A nyári időszak jellegéből adódóan nagy árfolyam-korrekció nem valószínű.

Az ősz közeledtével azonban nem zárható ki egy-egy kisebb áresés, de az év eleji szintek már nem várhatók.

A nagy mozgásokon úgy tűnik tehát, hogy túl vagyunk, de fontos tudni befektetőként, hogy az olajár forgatókönyvét hosszú távú érdekek mentén politikusok és gazdaságpolitikusok írják.