Draghi: Ideje, hogy a politikusok kirángassák Európát a gödörből

The European Central Bank's new chief Ma HORIZONTAL The European Central Bank's new chief Mario Draghi gestures during his first press conference at the ECB in Frankfurt/M., western Germany, on November 3, 2011. The European Central Bank's decision to cut
The European Central Bank's new chief Mario Draghi gestures during his first press conference at the ECB in Frankfurt/M., western Germany, on November 3, 2011. The European Central Bank's decision to cut its key interest rates in a surprise move was "unanimous", the 64-year-old Italian said. Draghi's first few days as ECB president have certainly been a baptism of fire. The 17-nation eurozone is back in deep crisis following the shock call by Greece for a national referendum on a debt rescue reached with huge difficulty only last week. Draghi took over at the helm of the ECB from Jean-Claude Trichet. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank elnöke szerint Európa gazdasága jó ideje potenciálja alatt teljesít, a kihasználatlan potenciál lassan elsorvad, ezzel bebetonozódik a gyenge növekedés. Jegybanki eszközökkel már nem lehet serkenteni a növekedést, a politikusok nem halogathatják tovább a szerkezeti átalakítások végrehajtását.
Vágólapra másolva!

Az a veszély fenyeget, hogy Európa tartós gazdasági károkat szenved el az alacsony termelékenység és a lassú növekedés miatt, mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke június 9-én, egy brüsszeli gazdasági fórumon.

Elsorvadnak a kihasználatlan kapacitások

Draghi szerint Európa gazdasága jó ideje potenciáljánál lassabban nő. Ez mára ahhoz vezetett, hogy a kihasználatlan potenciál elsorvadt, a potenciál elkezdett közelíteni a tényleges gazdasági kibocsátáshoz, ahelyett, hogy a kibocsátás nőtt volna a potenciálhoz, írja a Fortune.com.

Ha így megy tovább, akkor a csökkenő potenciál miatt a gyenge növekedés bebetonozódik.

A politikusok nem halogathatnak tovább

Az eurózóna gazdasága 2015-ben mindössze 1,6 százalékkal nőtt, ráadásul ennek a csekély növekedésnek a nagy része az EKB pénzügyi élénkítésének volt köszönhető a szervezet elnöke szerint. A monetáris politika viszont elérte a határait, ideje, hogy a kormányok tegyenek a növekedés felpörgetéséért.

– mondta Draghi.

Az EKB elnöke szerint „adva, hogy a válság során a potenciális növekedés sérült, most már határozott cselekvésre van szükség a potenciál javításához”.