Merkel gazdasági uniót akar Oroszországgal

HORIZONTAL DIPLOMACY OFFICIAL VISIT COMMEMORATION VICTORY SECOND WORLD WAR CHANCELOR WOMAN PRESS CONFERENCE PRESIDENT EXPRESSION FLAG GESTURE German Chancellor Angela Merkel (L) gestures as Russian President Vladimir Putin looks on during a joint press co
German Chancellor Angela Merkel (L) gestures as Russian President Vladimir Putin looks on during a joint press conference at the Kremlin in Moscow on May 10, 2015. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Az Oroszország elleni szankcióktól fokozatosan el kell jutni az Európai Unió és Oroszország közös gazdasági térségének kialakításáig - mondta Angela Merkel.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár a német munkavállalók többségét foglalkoztató családi vállalkozások közös alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) tanácskozásán elmondott beszédében a Vlagyivosztoktól Lisszabonig húzódó gazdasági térség orosz elképzelésére utalva kiemelte, hogy mindenki a jó gazdasági kapcsolatokban érdekelt, és

lépésről lépésre el kell jutni az EU és Oroszország egységes gazdasági térségének kiépítéséig.

Előbb legyen béke Ukrajnában

Előbb azonban végre kell hajtani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást - mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók nem öncélúak, és

feloldásukról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

A minszki folyamat "nagyon intenzív szakaszban van", és remélhetőleg még júniusban sikerül jelentősen előrelépni - tette hozzá a német kancellár.

Merkel szerint lassan el kell jutni a gazdasági unióig Oroszországgal Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Erős külső, nyitott belső határok kellenek

A nemzetközi menekültválságról szólva ismét azt hangoztatta, hogy

a belső piac és a közös valuta működésének feltétele az uniós külső határok biztosítása és a schengeni belső határok nyitottsága.

Ez az osztrák–olasz határon fekvő Brenner-hágóra is vonatkozik - mondta Angela Merkel német hírportálok beszámolói szerint.

Hozzátette, hogy a nehezen védhető tengeri határok miatt észak-afrikai államokkal is kell kötni olyan típusú menekültügyi megállapodásokat, mint Törökországgal. Ilyen egyezmények révén meg lehet osztani a terheket és gondoskodni lehet arról, hogy ne az embercsempészek alakítsák a folyamatokat - mondta a kancellár, rámutatva, hogy a schengeni övezet külső határai "az Északi-sarktól Marokkóig" húzódnak.

A briteknek maradni kellene

A brit EU-tagságról szűk két hét múlva esedékes népszavazásról szólva is megerősítette eddig képviselt álláspontját, hangsúlyozta, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna. Németország számos ügyben nagyon szorosan együttműködik Nagy-Britanniával, és ezt a munkát "természetesen az EU keretében szeretnénk tovább folytatni" - mondta Angela Merkel.