Egyre több napelemet használunk

napelem google project sun
Vágólapra másolva!
Tavaly is folytatódott a már több éve tapasztalható trend, miszerint a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása évről évre megduplázódik, közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal.
Vágólapra másolva!

A háztartási méretű kiserőművek olyan kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó kiserőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti.

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2015) Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A tavaly mért nagyarányú növekedés hátterében

a napelemes rendszerek számának és beépített kapacitásának bővülése áll.

Az 50 kW feletti mérettartományban is növekszik a nem engedélyköteles kiserőművek száma, és bár itt kiegyenlítettebb a felhasznált energiahordozók szerinti megoszlás, a növekedés motorjának ebben a kategóriában is a napelemek tekinthetők.

A háztartási méretű naperőművek

darabszáma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években folyamatosan emelkedik.

2013-2015 időszakban az összteljesítőképesség évről évre megduplázódott, 2015. év végére elérte 127,57 MW-ot.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2015) Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal

A darabszámot tekintve az előző évhez hasonlóan a legtöbb háztartási méretű kiserőmű az 5 kW alatti kategóriában található, tehát ebben a lakossági szegmensre leginkább jellemző kategóriában létesült a legtöbb háztartási méretű naperőmű.