Őrizetbe vehették a Panama-iratok szivárogtatóját

TOPSHOTS Horizontal
View of a sign outside the building where Panama-based Mossack Fonseca law firm offices are placed in Panama City on April 3, 2016. A massive leak -coming from Mossack Fonseca- of 11.5 million tax documents on Sunday exposed the secret offshore dealings of aides to Russian president Vladimir Putin, world leaders and celebrities including Barcelona forward Lionel Messi. An investigation into the documents by more than 100 media groups, described as one of the largest such probes in history, revealed the hidden offshore dealings in the assets of around 140 political figures -- including 12 current or former heads of states. AFP PHOTO / EDUARDO GRIMALDO / AFP / EDUARDO GRIMALDO
Vágólapra másolva!
Svájcban őrizetbe vették a Mossack Fonseca ügyvédi iroda egyik informatikusát. A svájci ügyészség és a Mossack Fonseca sem erősítette meg, hogy a Panama-iratok szivárogtatójáról lenne szó, de az informatikust az ügyvédi iroda feljelentése alapján vették őrizetbe, jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrányban érintett Mossack Fonseca ügyvédi iroda genfi irodájának egyik informatikusát - közölték az ügyre rálátó források június 15-én.

Nem biztos, hogy a szivárogtatóról van szó

Az AP amerikai hírügynökség a Le Temps című svájci napilapra hivatkozva egyértelműen azt írja, hogy a kiszivárogtatással kapcsolatban vették őrizetbe a meg nem nevezett informatikai szakembert. A Le Temps ugyanakkor azt is megírta: azt

egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a most őrizetbe vett illető szivárogtatta ki a dokumentumokat.

Az ügyvédi iroda tett feljelentést

A genfi ügyészség mindössze annyit erősített meg, hogy az ügyben büntető eljárás van folyamatban, és maga az ügyvédi iroda tett feljelentést.

A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak.

A férfit pár napja vették őrizetbe, és a rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában. A cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Őrizetbe vették a Mossack Fonseca egyik alkalmazottját Forrás: AFP/Eduardo Grimaldo

Valaki szivárogtatott

Április elején derült ki, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától egy ismeretlen hatalmas mennyiségű adatot adott át a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata dolgozott fel, betekintést engedve abba, milyen offshore cégeken keresztül kezelik vagy adott esetben tüntetik el az adóhatóság árgus szemei elől vagyonukat a világ leggazdagabbjai. Az ügy kirobbanását követően lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is.