Jó hír az autósoknak

Munkabizottságot hoztak létre a pénztárgépcserét megkönnyítendő, miután az Ásványolaj Szövetség bejelentette: a benzinkutak nem tudnak kinyitni januárban.
Vágólapra másolva!
A benzin ára 2-3 forinttal, a dízel ára 3-4 forinttal csökkenhet hétfőn – írja elemzésében a GKI Energiakutató Zrt. Az elemzőcég szerint a héten további üzemanyagár-csökkenés jöhet.
Vágólapra másolva!

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától is függnek - írja a GKI Energiakutató.

A Brent spot kőolaj ára 45-50 dollár között ingadozott, heti átlagban közel három dollárral, 6 százalékkal esett az ár. A spot olajár múlt héten négy napon át mérséklődött, majd pénteken közel egy dollárral drágult.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,3 dollárral, 4,5 százalékkal csökkent a múlt héten.

Érdemes várni a tankolással Fotó: Origo

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten csak kicsit változott

A forint árfolyama a június 13. – június 17-i héten 279 Ft/dollár körül ingadozott, több mint négy forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva múlt héten csak kicsit gyengült. A forintárfolyam változása ezen a héten mérsékelte a dollárban számított átlagos árak csökkenését.

A héten kétszer is csökkenhetnek az üzemanyagárak a GKI Energiakutató szerint.

A benzinnél és a gázolajnál is hétfőn 2-4 forintos áresés lehet, de a szerdán is arra a bejelentésre készülhetünk, hogy péntektől még olcsóbb lesz a tankolás.