Kamattartást várnak az elemzők

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülést tart kedden a jegybank Monetáris Tanácsa, londoni és magyarországi pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy a testület nem változtat az alapkamat 0,90 százalékos szintjén.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzők szerint biztosra vehető, hogy a monetáris tanács nem módosítja az alapkamatot, de további enyhítési lépéseket tehet, ha a brit EU-tagságról kiírt csütörtöki népszavazáson a választók többsége a Brexitre, vagyis a kilépésre voksol.

Nem várnak újabb kamatvágást az elemzők Fotó: Hirling Bálint

A Reuters elemzők körében végzett múlt heti felmérésében a szakértők egyhangú véleménye szerint nem változtat az MNB a rekordalacsony alapkamaton, miután a múlt hónapban a kamatcsökkentési ciklus lezárására utalt a kamatdöntő fórum.

Magyar bankok elemzői is a 0,90 százalékos kamatszint hosszabb távú tartását valószínűsítették a legutóbbi kamatdöntés indoklásának megjelenése után. A jegybank monetáris tanácsa májusi ülésén a várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A jegyzőkönyv szerint a testület a lépéssel egyúttal a kamatcsökkentési ciklus lezárása mellett döntött,

ugyanakkor többen felhívták a figyelmet arra, hogy felmerülhet a monetáris politika finomhangolásának szükségessége, elsősorban a nem hagyományos eszközök alkalmazásával.