Áfacsalásra gyanakodnak az étolajak környékén

étolaj, vásárló egy Tesco hipermarketben
Vágólapra másolva!
Gyanúsan olcsó, cseh, ukrán, szerb és horvát gyártmányú étolajak jelentek meg az áruházakban, szakértők szerint a Magyarországon előállított termékekhez képest 100-200 forintos árkülönbséget áfacsalással lehet csak elérni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerint a Magyarországon előállított étolaj jellemzően 400-510 forint literenként, míg az említett külföldi termék között akad olyan, amit 309 forintért árulnak. A szakértők szerint rendkívül furcsa, hogy például az egyik terméken Horvátországot tüntették fel gyártóként, ahol gyakorlatilag nem terem napraforgó, amiből étolajat lehet készíteni.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bizonytalan hátterű, meghatározhatatlan telephellyel rendelkező külföldi cégek kerültek az étolajak címkéire a vizsgálatot végző csoport szerint. Ez azért gyanús, mert a csalók, kihasználva a határok átjárhatóságát és az ellenőrzés "hihetetlen" hiányosságait, körhintacsalás során beviszik a például Ukrajnában áfamentesen megvásárolt árut Szlovákiába és onnan Magyarországra - írták.

Volt előzmény

A gyanús étolajakat forgalmazó egyik hálózat, a CBA kommunikációs igazgatója szerint partnereiket alávetik a kereskedelemben szokásos ellenőrzési eljárásoknak a szerződéskötések előtt. Hozzátette, a szállító nyilatkozik arról, hogy az áthárított áfát a költségvetéssel szemben elszámolja. A lap által idézett szakértői csoport 2011-ben már feltárt egy hasonló ügyet az amerikai Bunge étolajgyártó kérésére, akkor 2,3 milliárd forintos áfacsalásra derült fény.