A brit fociklubok maradnának az Unióban

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
'We love British - Great British Produce' is written on a used box in a British shop in Hamburg, Germany, 16 June 2016. The Brits will vote on whether they want remain in the EU on 23 June. Photo: Lukas Schulze/dpa
Vágólapra másolva!
A brit EU-tagságról szóló népszavazás napján nemcsak a politikusok, de a brit gazdaság egyes ágazatai is izgulhatnak. Nem minden szektor ért egyet ugyanis abban, hogy a kilépés vagy a maradás tesz-e jobbat a szigetországnak. A népszavazásnak pedig még az angol labdarúgós bajnokságra is hatása lehet.
Vágólapra másolva!

Noha az elemzők abban megegyeznek, hogy a brexit a fontot és a brit részvényeket egyaránt komoly nyomás alá helyezné – legalábbis egy időre –, vannak olyan iparágak Nagy-Britanniában, melyek akár jól is járhatnak a kilépéssel. A CNBC összegyűjtötte a legfontosabb szektorokat és az érdekeiket.

Bankok

A brit bankszektor úgy látja, a brexit negatív hatással lenne az üzletre – mondja az iparágat vizsgáló BBA kereskedelmi szövetség, amely a „bankok hangjának” nevezi magát. A szervezet 147 bankot kérdezett meg korábban, és noha alig több mint 50 százalékuk reagált, kiderült,

a pénzintézetek egyáltalán nem szeretnék, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Unióból.

Építőipar

Az ország építőipari cégeinek 47 százaléka nyilatkozta, hogy profitálnának abból, ha a britek kilépnének. Ezzel szemben

csupán 33 százalék mondta azt, hogy jobban járnának a maradással.

Az adat a National Federation of Builders-től származik, mely szervezet 100 tag esetében végezte el a kutatást.

Autóipar

Az autógyártók maradnának Forrás: AFP

A szektor hangjának számító SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) azt közölte, hogy tagjainak

77 százaléka hisz abban, hogy az EU-ban maradás lenne a legjobb az üzletük számára.

A többség ezzel együtt úgy gondolja, hogy a brexit negatív hatást jelentene az iparágra nézve. A felmérést egyébként idén januárban és februárban végezték, 204 tag megkérdezésével.

Halászat

A halászat az egyik olyan kiemelt terület, melyet sokan

az uniós tagság egyik nagy vesztesének tartanak az EU-s kvótarendszer miatt.

Mindazonáltal a szektor országos szövetsége (National Federation of Fishermen's Organisations) nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot.

Ezzel szemben viszont platformot biztosítottak mindkét véleménynek. A kilépést pártolók elítélően nyilatkoznak a kvótákról, és azzal érvelnek, hogy ennek következtében vész kárba sokszor a fogás. A maradásra szavazók azonban azt mondják, hogy nincsenek már túlzott kvóták, illetve illegális halászat.

Kiskereskedelem

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (British Retail Consortium) a másik olyan szervezet, amely neutrális maradt a brexit ügyében. A szervezet csupán annyit közölt, hogy

az EU egységes piaca kritikusan fontos a kiskereskedelemnek,

és utalt arra, hogy a kilépés megnehezítené, hogy Nagy-Britannia továbbra is a piac része maradjon.

A kiskereskedelemnek fontos az uniós piac Forrás: AP / The Telegraph

Az egyes kiskereskedelmi cégek EU-tagságról alkotott álláspontja végül azon múlik majd, hogy egy megreformált Unióban való bennmaradás vagy a kilépés biztosít-e jobb hozzáférést a versenyképes kiskereskedelmi piacokhoz Európában és máshol – derül ki a kutatásból.

Jog

A Law Society elemzése szerint

a brexit hosszú távon káros hatással lenne a jogi szektorra,

noha a kilépés hirtelen megnövelné a jogászok munkáját az EU-val fenntartott kapcsolat megváltozása miatt – mondta a szervezet elnöke, Jonathan Smithers.

Ezzel párhuzamosan a társaság nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben, mivel elismerték, a jogászok munkáját számos tényező befolyásolja, amely túlmutat az EU-tagságon vagy a brexiten.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaság állt a középpontjában annak a híres vitának az EU és Margaret Thatcher között, melynek következtében a szigetország visszatérítést nyert 1984-ben, miután Thatcher megfenyegette az Uniót, hogy leállítja az EU-költségvetésébe irányuló befizetéseket.

Napjainkban a szektor mögött álló National Farmers' Union úgy látja,

lehetetlen megmérni, milyen hatásai lennének az Unióból való kilépésnek,

mivel nem lehet tudni, milyen marad a kapcsolat az EU-val. Az viszont kiderül a szervezet tagjai között végzett felmérésből, hogy a korábban megkövetelt visszatérítés összege „drámaian csökkent az elmúlt néhány évben”.

Olaj és gáz

Az iparág kereskedelmi szervezetétől függetlenül a nagy olajcégek már megnyilatkoztak a brexit ügyében. A BP vezetője, Bob Dudley például azt mondta a BBC-nek, hogy a beruházások a brit energiaszektorban igencsak megszenvednék a kilépést.

A nagy olajcégek már korábban megszólaltak Forrás: AFP/Andy Buchanan

Eközben a Royal Dutch Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden is arra figyelmeztetett, hogy az olaj- és gázvállalatokat negatívan érintené, ha a britek a brexitre szavaznának.

Technológia

Egy felmérés, amely 277 technológiai cég vezetőjét kérdezte meg – 75 százalékuk kis- és közepes vállalatot irányít –, kimutatta, 70 százalék támogatja az EU-ban maradást. Az indokok között olyanok szerepeltek, mint

Nagy-Britannia nagyobb vonzereje a nemzetközi befektetők szemében,

de a megkérdezettek szerint az ország így versenyképesebb is lenne a globális piacon, valamint jobb volna a kereskedelmi pozíciója az EU-val szemben.

Labdarúgás

Az angol Premier League vezetője, Richard Scudamore azt mondta a BBC-nek, hogy ő maga, illetve a liga 20 klubcsapata abban hisz, hogy

Nagy-Britanniának az Európai Unióban kellene maradnia.

Emellett kritizálta azt a nézetet, miszerint az országnak ki kellene lépnie az EU-ból, és „a kezébe venni a saját sorsát”. Hangsúlyozta, a Premier League sikere azon alapul, hogy nyitott a világ felé.