Drámai fordulat az utolsó pillanatban készült brexitfelmérésen

Brexit
A 'Vote Remain' sign urging people to avoid a Brexit in the upcoming EU referendum is seen on the roadside near Charing south east of London on June 16, 2016. AFP PHOTO / BEN STANSALL Britain goes to the polls in a week on June 23 to vote to leave or remain in the European Union. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
52-48 százalékos arány mellett vezetnek az EU-pártiak a brit népszavazás előtt készült valószínűleg utolsó felmérésen. Az Ipsos MORI szerdán egészen estig kérdezett meg mintegy 1600 embert, akik közül sokan azt mondták, lehet, hogy még az utolsó pillanatban meggondolják magukat. 
Vágólapra másolva!

Az 52-48 százalékos eredmény drámai fordulatot jelent az Ipsos legutóbbi felméréséhez képest: a múlt héten még 53–47 százalékos arányt mértek a kilépés javára. A fordulatnak az Evening Standard szerint köze lehetett a Jo Cox meggyilkolásához. A munkáspárti képviselőt brexitellenes nézetei miatt ölte meg egy, feltehetően mentálisan zavart férfi, aki a gyilkosság után „Halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának” néven mutatkozott be a bíróságon.

Az eső döntheti el a szavazást

A maradni akarók 4 százalékos előnye a korábbi felmérésekhez képest viszonylag nagy, korábban hibahatár alatti, 1-2 százalékos különbségeket is mértek a közvélemény-kutatók. Az Evening Standard szerint viszont a maradni vágyóknak nincs okuk elbízni magukat, mivel

a 4 százalékos különbségből könnyen lefaraghatnak a londoni esőzések miatti áradások,

hiszen a főváros az EU-pártiak egyik fő bázisa.

„London egy világváros, és globális sorsot érdemel. Ha megszavazzuk kilépésünket az EU-ból, az egyben bizalmi szavazás is lesz csodálatos országunk és nyitott, demokratikus értékeink ellen” – fogalmazott a maradáspárti kampány vezetője, Michael Gove.

Sokan az utolsó pillanatban döntenek

Az Ipsos MORI felméréséből kiderült az is, hogy

a választók mintegy 12 százaléka az utolsó pillanatban dönti csak el, mire szavaz.

Ennyien válaszoltak igennel arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a szavazás előtti pár órában még meggondolják magukat. Ez inkább a brexit-pártiaknak kedvezhet, mivel arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján szavaznak, egyre több választó mondott olyan szempontokat, amelyekkel inkább a brexitkampány érvel. Ezeket az adatokat szintén a napokban, június 21–22-én vette fel az Ipsos.

A bevándorlásügyről például májusban 28 százalék mondta azt, hogy fontos szempont lesz a döntésében, júniusban már 32.

Csökkent viszont azoknak a száma, akik a várható gazdasági következmények alapján döntenek.

A brexitellenes tábor egyik fő aggodalma a közös európai piacról való kiszorulás és az amiatti recesszió, míg a brexit mellett érvelők szerint az EU-tagság fenntartásának egyik kockázata az, hogy nehezebb lesz meggátolni a bevándorlást, különösen az EU-ból érkező munkavállalók érkezését. Hasonló növekedés tapasztalható az önálló brit törvénykezéssel és a brit jóléti rendszer védelmével kapcsolatos aggodalmak terén is, igaz, a munkahelyek megmaradását is valamivel többen veszik számításba a szavazáskor, ami inkább a maradáspártiaknak kedvez.