Korai temetni az idei növekedést

10000 forint infláció defláció
Bankjegyek
Bankjegyek
Vágólapra másolva!
Van még erő a magyar gazdaságban, korai temetni az idei növekedést, egyre meghatározóbb szerepe lesz a belső fogyasztásnak - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Infációs jelentés ismertetésén.
Vágólapra másolva!

A jegybank szakértői szerint idén a lakossági

fogyasztás 4,3 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal bővül

majd.

A magyar GDP növekedése az idei év első negyedévében nagyot fékezett, 0,9 százalékra lassult Forrás: MTI/Faludi Imre

Az MNB kedden, a kamatdöntés után tette közzé legfrissebb Inflációs jelentése fő számait. Az eddig várt 0,3 százalékról 0,5 százalékra emelte idei, és 2,4 százalékról 2,6 százalékra jövő évi inflációs várakozását, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésén nem változtatott.

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2016-ban

a magyar gazdaság 2,8 százalékkal bővül,

2017-ben pedig a növekedés 3 százalékra gyorsul.

A bruttó átlagkereset nemzetgazdasági szinten idén 6,0, 2017-ben 6,1 százalékkal emelkedik a jegybank Inflációs jelentése szerint.

A jelentés fő megállapításai:

  • Az elmúlt hónapokban lelassult a világgazdaság növekedése, az inflációs ráták a jegybanki célértékektől továbbra is elmaradnak.
  • Az infláció tartósan alacsony marad és csak 2018 első felében közelíti meg az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket.
  • Az idei gazdasági növekedés időbeli alakulását kettősség jellemzi: az év eleji átmeneti lassulást követően a gazdasági növekedés elsősorban belső keresleti tételekre támaszkodva ismét élénkül.
  • A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét.
  • Az elmúlt időszak első felében a nemzetközi pénzpiaci hangulatot a kockázatkerülés erősödése, majd fokozatos javulás jellemezte, júniusban azonban újra romlott a kockázatvállalási hajlandóság. A hazai folyamatokat nagyrészt a nemzetközi pénzpiaci folyamatok befolyásolták.
  • A makrogazdasági kilátásokat kétirányú kockázatok övezik.