A Standard & Poor's is kiosztotta a pofont

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás,
Sydney, 2016. június 23. A tőzsdei árfolyamokat nézik járókelők egy kijelzőn Tokióban 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. (MTI/EPA/Ota Kijosi)
Vágólapra másolva!
Röviddel azután, hogy már biztos a britek távozása az EU-ból, a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor's jelezte: nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi adósi besorolása.
Vágólapra másolva!

Moritz Kraemer, az S&P vezető elemzője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a szavazás eredményének ismeretében

"tarthatatlan" Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű "AAA" hitelminősítése.

A rivális Fitch és Moody's hitelminősítők még a népszavazási kampány kezdete előtt megvonták a maguk "AAA" besorolását Nagy-Britanniától.

Az S&P pénteki bejelentése nem meglepő, már korábban jelezte, csak akkor tartja fenn az "AAA" minősítést, ha Nagy-Britannia az EU-ban marad. Moritz Kraemer csütörtökön egy német napnak azt nyilatkozta, hogy "nem" szavazat esetében Nagy-Britanniában a belpolitikai helyzet kevésbé lesz stabil és kiszámítható.

A brit jegybank felügyeleti hatósága péntek reggel azt közölte, hogy

"szoros kapcsolatban áll valamennyi pénzintézettel tőzsdenyitás előtt".

Annak a hatására, hogy a britek a csütörtöki népszavazáson a kilépés mellett döntöttek, a font árfolyama 1985 óta legalacsonyabb szintre esett a dollárral szemben. A londoni értéktőzsde várhatóan komoly gyengüléssel indítja a kereskedést 9 órakor.

A járólekők is megdöbennek a tőzsdei árfolyamokon Tokióban Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A Bank of England (BoE) rövid közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy más országok központi bankjaival együttműködve

a gazdasági és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A svájci központi bank péntek reggel még nem kommentálta a brit népszavazás eredményét. A frank jelentősen erősödött a világ szinte valamennyi devizájához képest.

Piaci értesülések szerint a kínai központi bank "nem túl jelentős" intervenciót hajtott végre a jüan védelmében, miután a kínai deviza árfolyama 5,5 éves mélypontra esett a dollárral szemben.

Minuszban indítanak a tőzsdék

Elemzők a brit népszavazás eredményének az ismeretében azzal számolnak, hogy a vezető európai

tőzsdemutatók 6-7,5 százalékos mínuszban indíthatnak.

Az Exane BNP Paribas francia befektetési bank előrejelzése szerint a térségbeli börzék 10-15 százalékkal gyengülhetnek a következő napokban. Péntek reggel jelentős, 5 százalék körüli mínuszt jeleztek a New York-i értéktőzsdék határidős indexe.