Nagy-Britannia elindult a leminősítés felé

politics Horizontal REFERENDUM Campaign memorabilia is pictured on the jacket of a man as he attends the world premiere of the film 'Brexit: the Movie' in London's Leicester Square, on May 11, 2016, ahead of the EU referendum in Britain on June 23, 2016 /
Menni vagy maradni?
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniát már csak a Standard & Poor's tartja nyilván a lehető legmagasabb „AAA” szuverén osztályzattal.
Vágólapra másolva!

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-tagsági népszavazás után hosszasan elhúzódó bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az „Aa1” szintű - a lehetséges legjobb „Aaa” besorolástól egy fokozattal elmaradó - brit szuverén adósosztályzatot.

Pénteken a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is kilátásba helyezte a brit államadós-besorolások felülvizsgálatát. Nagy-Britanniát már csak a Standard & Poor's tartja nyilván a lehető legmagasabb „AAA” szuverén osztályzattal, de erre is negatív kilátás érvényes.

A brexit miatt jelentős a recesszió veszélye is Forrás: AFP//Justin Tallis

A brit államháztartási hiány a legmagasabbak között van a fejlett ipari gazdaságok között, és a lassabb gazdasági növekedés még nehezebbé teszi a kormány több évre szóló költségvetési konszolidációs programjának végrehajtását.

Emiatt a közadósság-ráta is valószínűleg magasabb lesz a Moody's által korábban vártnál - jósolták a hitelminősítő londoni elemzői.

Más nagy londoni házak szerint a recesszió esélye is jelentős.