A Néppárt megnyerte a spanyol választásokat

Vágólapra másolva!
Megnyerte a vasárnapi spanyol parlamenti választást a konzervatív Néppárt (PP) - jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, az ügyvezető kormány miniszterelnök-helyettese a hivatalosnak számító - bár még nem végleges - eredményt a leadott szavazatok közel 96 százalékos feldolgozottságánál vasárnap este.
Vágólapra másolva!

A Spanyolországot 2011 vége óta irányító PP a törvényhozásban 137 mandátumot szerzett, ami azt is jelenti, hogy jobban szerepelt, mint a fél évvel ezelőtti választáson, amelyen 123 mandátumot kapott.
A konzervatívokat 7,7 millió választó támogatta, ez a voksok 32,9 százalékát jelenti.

A Munkáspárt meglepetést okozott

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szerezte meg a PP után a legtöbb mandátumot. 85 képviselője kerül az új parlamentbe, köszönhetően annak az 5,3 millió spanyolnak, akik a párt mellé tették az ikszet a szavazólapon. A PSOE a szavazatok 22,7 százalékát kapta meg. Ezzel a szocialisták rácáfoltak az exit poll felmérések és a választás előtti utolsó közvélemény-kutatások jelzéseire, amelyek mind a harmadik helyre várták őket, és a párt történetének legnagyobb bukását jósolták.

A második helyre jövendölt Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) baloldali választási pártszövetség harmadikként végzett, 71 parlamenti mandátummal. Ez éppen annyi, mint amennyi mandátuma az előző parlamentben volt a szövetséget alkotó két pártnak, a szociáldemokrata Podemosnak (Képesek vagyunk rá) és a kommunista Egyesült Baloldalnak (IU). Most 4,9 millió választó támogatta őket, ami a szavazatok 21,1 százalékát jelenti.

Az egyesülésnek így nem sikerült elérnie célját, hogy vezető politikai erővé váljon a baloldalon, holott a választások előtti felmérések alapján még azt a lehetőséget sem lehetett teljesen kizárni, hogy megnyerheti a választásokat, legyőzve a PP-t is.

A liberális párt negyedik lett

A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, ahogy hat hónappal ezelőtt, most is negyedikként jutott be a spanyol parlamentbe, de rosszabbul szerepelt, mint akkor. Három millióan szavaztak rá, ez 13 százalékos támogatást és 32 mandátumot jelent. Ők nyolc képviselői helyet vesztettek fél évvel ezelőtti eredményükhöz képest.

Ugyanazok a pártok

A 350 fős spanyol parlamentbe ugyanazok a pártok jutottak be, mint tavaly december 20-án. Ami a kicsiket illeti, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 5 mandátumot szerzett. A baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség 1 képviselőt delegálhat.

A választási részvétel 69,6 százalékos volt, kevesebb mint decemberben, amikor a választók 73,2 százaléka járult az urnákhoz.